Vi måste få en sundare relation till plasten

Frågan är större än plastpåsarnas vara eller icke-vara.

Boyan Slath har med sitt projekt The Ocean Cleanup lanserat en lovande lösning på miljöproblemet med plastavfall i haven.

Boyan Slath har med sitt projekt The Ocean Cleanup lanserat en lovande lösning på miljöproblemet med plastavfall i haven.

Foto: TT

Miljö2019-10-29 12:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I vår vardag finns plasten överallt. Runt osten, skinkan, tacosbrödet och även i våra joggingskor med mera. Vi lever ett liv med plastförpackningar. Det finns många produkter som hade klarat sig utan plasthöljen. Men en del livsmedel får tack vare plastpaketeringen väsentligt längre livslängd. Det i sig bidrar till en ökad miljönytta, minskad hunger och mindre matsvinn. Det ska inte förringas i den pågående ibland upphetsade debatten om att plastpåsar ska förbjudas. 

Samtidigt är situationen alarmerande då haven håller i ökande takt på att förvandlas till en soptipp för plastavfall, något som kan få allvarliga konsekvenser inte bara för det vattenlevande livet utan även för människan. 

Hur kan vi ändra på detta och rädda världshaven? I miljödebatten behövs de som ropar och demonstrerar som Greta Tunberg med flera. Men de som verkligen behövs är de som faktiskt gör något åt miljö -och klimatutmaningarna. Ord räcker inte så långt. Det krävs handling, ja väldigt mycket mer intelligent handling baserad på vetenskap, engagemang och resurser från stater, näringsliv, politiska ledare och kapitalstarka individer. Allt detta finns egentligen redan idag. 

Boyan Slath är ett exempel, ung drivande holländare som startat projektet The Ocean Cleanup med syfte att använda långa bojar och båtar som samlar in plast i haven och i de floder som mest tillför plast till haven. 

Det är ett exempel på lovvärda initiativ som skapar uppmärksamhet och faktiskt gör något konkret åt miljöproblemen. Kritikerna till projektet menar att plasten måste stoppas innan den hamnar i haven och att nyttan är marginell. Ja det må så vara. 

Men om vi ska få en sundare relation till plasten måste vi både minska användningen, skapa bättre förutsättningar för återvinning, tydligare lagstiftning och ekonomiska styrmedel som göra det intressant för fler företag och människor att bli en del av den cirkulära ekonomin. Det skapar mervärden och bättre förutsättningar att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling. 

Vi måste självfallet ändra delar av vår livsföring. Men samtidigt behöver vi bli väsentligt mycket bättre på att använda oss av fler miljötekniska lösningar som gör skillnad. Det behövs fler Boyan Slath som fokuserar på vad som kan göras åt miljö- och klimathoten. Den klimatpolitiska debatten behöver landa där den gör mest nytta – i konkreta projekt och verksamheter. Plasten är ett miljöproblem, men faktiskt om den används bättre mer än enbart en fråga om plastpåsars vara eller inte. 

Läs mer om