Miljömedvetenhet börjar allt mer tränga sig in i vår vardag. Alla vet att vi borde köra mindre bil, handla ekologiskt och shoppa mindre. Men hur enkelt är det att vara miljövänlig i ett samhälle som är uppbyggt på konsumtion och när vi nu har möjligheten att resa var vi vill när vi vill?

Vi närmar oss slutet av november och julen närmar sig. Det börjar bli dags att fundera ut de där perfekta presenterna att ge till familjemedlemmarna och vännerna. Är det någon som känner igen sig om jag säger att det brukar sluta med att julklapparna bara känns som ett jobbigt måste och inhandlas i stress veckan innan julafton?

I min familj har vi börjat fundera över en jul utan klappar. Det känns som ett väldigt stort beslut eftersom större delen av julen utgörs av just de där presenterna. Hur ska man få någon julstämning när man inte har julklappsutdelningen att se fram emot? Just i det där känner jag att det är något som är på tok.

Våra liv kretsar till stor del kring pengar och konsumtion i dag. Vi arbetar alldeles för mycket för att få pengar till att livet ska gå ihop. Många kopplar glädje till pengar och prylar. Shoppa är i dag ett sätt att umgås.

Den sista lördagen i november infinner sig varje år Köpfria dagen eller Buy Nothing Day som den heter internationellt. Dagen har funnits i snart tjugo år, då den infördes i Vancouver 1992. Det här är en dag för att tänka till. Är allt vi köper verkligen nödvändigt i dessa tider när jordens resurser sinar?

Kom ihåg att det finns många andra vägar än att ständigt köpa nytt. Marknaden för begagnade saker och kläder är stor i dag och man kan även byta och låna av varandra. Så kan man hitta den perfekta julklappen.

Sanna Ignell