Ordet fritt Bert Karlsson påstår att Åtvidaberg är främlingsfientligt. Det är inte sant. Här finns precis som i alla samhällen människor som ser alla förändringar som ett hot mot sig själva. Men de flesta av oss är inte rädda utan ser invandringen som en möjlighet såväl för samhället som för dem som kommer.

Att vi åtvidabergare generellt är främlingsfientliga är ren lögn.

Alla de människor som för att överleva måste fly från sina hemländer kommer till vårt land utan materiella tillgångar. De ska ges ett mänskligt mottagande och en möjlighet att starta om från början. De flesta människor vill vara oberoende av andra och kunna försörja sig själva. Men när de kommer hit är de utblottade och pressade av oro och sorg.

Det är en humanitär katastrof att så många människor är på flykt från sina hemländer där religiösa manliga fanatiker missbrukar religionen och dödar sina medmänniskor i Guds eller Allahs namn. Det är skamlöst. Femtio miljoner människor är på flykt. De flesta flyr till sina grannländer. Pakistan får ta emot flest flyktingar. Det är bara en bråkdel som kommer till Sverige.

Det är nu vi ges möjlighet att visa vilket bra land Sverige är. Det är självklart att det kostar pengar att ta emot flyktingar på ett anständigt sätt. Men gör vi det rätt utan att bygga murar mellan dem och oss så kommer i framtiden dessa människor att bli mycket bra medborgare i det nya hemlandet Sverige och de kommer att betala sina skatter.

Alla ni som är rädda för att flyktingar ska bli ett hot mot vår välfärd, försök att tänka er in i deras situation, och förlita er på deras skaparkraft och vilja att bygga upp sina liv för sig och sina familjer i vårt land. Visa vad vi har för vanor och traditioner så att de ges möjlighet att anpassa sig i vårt land och till vårt sätt att leva.

Åtvidabergs politiker borde tydligare visa sitt ställningstagande i denna fråga. Vi lever inte i en skyddad glaskula där allting ska vara som det alltid har varit. Vi är en del av världen, välkomna den.