Det är harmlöst, säger många. Det är så lite och det sköts så bra, säger andra. Jag frågar mig hur kan man påstå det? Ingen kollar leg på alla i studentmössa som dricker alkohol offentligt. Och det krävs inget geni för att som 15-åring fatta att så länge man har en studentmössa på sig får man supa hur mycket man vill utan att polisen, sociala myndigheter eller vuxenvärlden agerar. Frågan är viktig eftersom alkoholvanorna senare i livet grundläggs redan under ungdomsåren, enligt alkoholforskare Kent Johnsson. Jag undrar därför om studentkulturen och all glädje som hör till verkligen skulle förstöras om alla till exempel drack alkoholfri cider istället? Eller om alla helt enkelt väntade med alkoholen tills man är på att ställe där de har serveringstillstånd och därmed legitimationskontroll.

Jag tycker faktiskt att det är absurt att ingen reagerar över det offentliga supandet i samband med studenten. Är vi så blåögda att vi inte fattar att detta, i många ögon, oviktiga lagbrott skickar ut en signal till alla yngre och till studenterna att det inte går att fira ute utan alkohol. 

Det har varit debatt om sockerförsäljning på skolor och om åldersgräns på energidrycker. Men jämfört med den skada som alkohol gör i samhället känns socker och energidryck harmlösa.

Artikelbild

Det är dags att skolorna säger ifrån. Det är dags för föräldrar att sluta langa och det är dags för polisen att börja jobba.

Dessutom borde kommunen erbjuda en ekonomisk belöning för den första gymnasieskolan som arrangerar en helt alkoholfri student och ser till att endast myndiga eleverna dricker alkohol och gör det där serveringstillstånd finns. 

Maria Moraes,

Unga KRIS