När jag växte upp sa vi negrer om svarta. Den första jag såg kom gående på S:t Larsgatan i Linköping. Jag blev helt förvirrad (har moster Laila berättat). Jag förstod inte varför han stövlade omkring i kostym. I min värld var svarta lika med hövdingar i bastkjol och med spjut i näven. Kannibaler. De flesta av oss som växte upp på den tiden blev ganska hyggligt och anständigt folk. Vi knegade tillsammans med turkar, finnar, chilenare, juggar, med flera. Inte många blev rasister. Tanken att vidriga nassekräk skulle demonstrera på 1 maj, eller ställa upp i valet till kommunfullmäktige i drygt 30 kommuner, fanns inte på kartan.

Veckans mest upplyftande nyhet (vid sidan av Polarpristagaren Chuck Berry): Att Jönköpings kommun redan nu bokar samtliga torg och mötesplatser till 1 maj 2015.

Min fru opererades i veckan. Efteråt, på avdelningen vid sjuksängen, bad läkaren om ursäkt för sin dåliga svenska. Frugan och jag bara tittade på varann. Vadå dålig svenska? När läkaren berättade att hon kom till Sverige för åtta månader sen trodde vi inte våra öron. Läkaren snackar bättre svenska än drottning Silvia.

Var tredje landstingsläkare tillhör kategorin ”utrikes födda”. 29 procent av samtliga som arbetar med städ/tvätt inom landstingen är utrikes födda. Drygt en fjärdedel av samtliga kommunanställda som jobbar med städ/tvätt är utrikes födda. Tandläkare (landstinget): 29 procent. Är det inte dags att lägga ner snacket om invandrarna som ”tärande”.

Jag är stolt svensk. Stolt över mitt land som välkomnade ungrare på 50–talet, greker på 60–talet, chilenare på 70–talet och nu öppnar dörren för människor på flykt från Syrien. 6 611 syrier kom hit som asylsökande januari–april. Synd bara att övriga EU–länder inte är lika humant generösa. Konstigt att debatten inför EU–valet inte kretsar mer kring detta.

Ekvationen som de flesta politiker ryggar inför: Hur kombinera fortsatt hög arbetslöshet och ett växande s k utanförskap i de invandrartäta områdena med en fortsatt human och anständig asyl– & flyktingpolitik?

Jimmie Åkesson (SD, han som ser ut som en konfirmand från 1944, påstår att invandrarna tar jobben från svenskarna. Är det så enkelt? Drygt 400 löntagare utanför EU som beviljades uppehållstillstånd i Sverige januari–april jobbar i dag inom restaurangsektorn. Företag inom andra sektorer har svårt att ragga folk. Det är inte så enkelt som SD påstår.

EU–valet: Den inskränkt nationella högern känner mersmak. Just därför är det viktigt att rösta. Finns sju anständiga partier att välja bland. Jag väljer sossarna.

Sverige: Gudrun Schymans Fi ångar på. Ska media lyfta in Fi i riksdagen, som media gjorde med Ny demokrati 1991? Det bästa med Fi: Att Socialdemokraterna tvingas ge besked om till exempel villkoren för kvinnorna som sliter inom vård och omsorg.

Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör torbjorn.gustavsson@corren.se