Logga in
Logga ut

Per Bergsten & Rebecca Candevi

LHC-bloggen

Den typen borde LHC värva

linköping Efter värvningen av Broc Little och Lukas Bengtsson på ingång har LHC bara två platser kvar att fylla i nästa säsongs lagbygge. Två anfallare. En ska definitivt vara center och där är som bekant Andy Miele ett aktuellt namn.

Marknaden på svenska spelare är tunn och jag skulle tro att man får titta på utländska alternativ även för att hitta det andra namnet. Nu är jag inte säker på hur mycket pengar som finns kvar i Fredrik Emvalls plånbok, vilket förstås påverkar klassen på vad som kan plockas in mer.

Drömmen vore att lyckas sajna någon för de två första kedjorna. Där finns, som jag ser det, ytterligare en vakant plats för att ge laget tillräcklig spets och bredd på toppen.

Själv vet jag vilken typ jag skulle vilja se.

Hyfsat poängstark naturligtvis – men också en tuffing och elak jävel som är jobbig att möta.

Ungefär som Brendan Shinnimin, som värvades in till Växjö i fjol, som var bra under grundserien och ännu bättre under slutspelet. Det blev väl mycket utvisningar, men så blir det när du ligger på gränsen och oj, vad mycket nytta som kanadensaren gjorde. En sådan rollspelare är precis vad LHC skulle behöva.

Såg i går hur kollegorna på Gefle dagblad gjort en lista på ”tio tänkbara nyförvärv för Brynäs”. Gävleklubben är ute efter den sista, vassa pusselbiten och där fanns onekligen en och annan spännande spelare. Allt från Aaron Palushaj, som var där i vintras, till namn som Andy Miele (!), André Pettersson, Andrew Calof, Dick Axelsson, David Kase, Alex Friesen, Alexander Bergström, Chris Terry och Mario Kempe.

Kan nog finnas en och annan av de där tio som borde intressera även LHC.

/ PB

Pengar kommer läggas på centrar

linköping HV sägs vara intresserat av Anton Karlsson och när det är MrMadhawk som kommer med uppgifterna kan vi räkna med att det stämmer. LHC vill behålla backen, men är samtidigt inte berett att gå upp så mycket i lön.

Ungefär så kan man nog sammanfatta läget för dagen.

Alla gillar Karlsson, men han anses inte tillhöra någon av topp fyra-backarna (Lukas Bengtsson, Chad Billins, Mattias Bäckman och Eddie Larsson) och min spontana känsla är så här: är det någonting som LHC tänker lägga de pengar som finns kvar på till nästa säsong så är det att hitta en eller till och med två toppcentrar.

Kontraktet med Derek Roy går ut och ska jag våga mig på en gissning så är det att han inte blir kvar. James Wright har option på en förlängning och precis som Karlsson är han populär i alla läger, men rent spelmässigt har han så här långt inte växt ut till den andracenter som klubben hoppades på.

Mot Örebro på torsdag spelar han, av dagens träning att döma, i fjärdekedjan tillsammans med Dan Pettersson och Daniel Olsson-Trkulja eller Fredrik Karlström.

Som jag varit inne på tidigare är mycket stora delar av truppen inför hösten redan klar. Utöver sannolikt två centerplatser är en annan nyckelfråga vad som händer med Chad Billins. Hans kontrakt går ut och där lär insatserna under våren avgöra om LHC vill förlänga eller inte.

x x x

Lukas Bengtsson saknades på dagens LHC-träning. Enligt uppgift var backen sjuk och förhoppningen är att han ska spela mot Örebro. I övrigt var Jonas Gustavsson och James Wright, som båda saknades senast, med och körde för fullt. Däremot är Mattias Bäckman fortsatt inte i träning med laget efter sin långtidsskada.

x x x 

Känns som en sällsynt viktig match för LHC på torsdag. Hemmaförlust mot Mora häromsistens var en rejäl plump och vare sig självförtroendemässigt eller i jakten på en topp sex-plats finns inte utrymme för en till.

/ PB

Det avgör hur det slutar för LHC

linköping Hemmamöte med HV 71 väntar i kväll och det blir utsålt. Igen. Det har på något sätt blivit mer "exklusivt" att gå på hockey i Linköping igen och det är en viktig faktor när det gäller att öka publiksiffror. Att folk drar folk vet vi också sedan gammalt.

Fortsatt publiktillströmning känns som en nyckelfaktor som kommer att avgöra hur den här säsongen slutar för LHC. Här är fem viktiga punkter på det temat:

Roy, Little & Co

Det finns så klart fler spelare att nämna, men nordamerikanska duon är ett bra exempel på vad jag menar. Man kan snacka om att unga spelare behöver slå igenom, att gnuggarna behöver göra sitt (och lite till), men ska LHC ta sig långt i vår måste flera av de bästa vara – bäst. Annars går det inte.

Jonas Gustavsson

Laget med bästa målvakten (eller kanske bättre: bästa målvakterna) vinner. Så är det nästan alltid. Som kan rädda poäng när spelet i övrigt inte fungerar. I heta slutspelstider såväl som under svalare tider i det som kallas för serielunk. Gustavsson behöver vara lika vass till våren som han var i höstas.

Publiken

Negativa publiktrenden har vänts, det är på väg mot bästa snittet på flera år och mot HV kan det bli fullsatt för tredje gången i höst. Bra drag på läktarna betyder påfallande ofta bra drag på isen och tvärtom. Ett kokande Saab arena betyder mer än ni tror – och inte att förglömma även en massa ekonomiskt.

Tommy Jonsson

Det går alltid att diskutera hur mycket en tränare betyder för ett lag. Men en sak känns klar. Ju mer det gäller, desto större blir betydelsen. Att LHC gick till dubbla finaler med Janne Karlsson i båset och att Sam Hallam de senaste åren tagit Växjö är inga tillfälligheter. Med taktisk list kan du komma långt.

Några som lyfter

Minns ni hur det såg ut när HV 71 vann guld för några år sedan? Stjärnorna gjorde sitt, men i laget fanns också ett antal spelare som lyfte sig och gjorde mer än vad man kan förvänta sig. Så måste det bli i Linköping också. Truppen är förhållandevis bred, men det krävs också en bredd på toppen.

/ PB

Mycket redan klart -- inför nästa säsong

linköping Jimmy Andersson blev som väntat näste man att skriva nytt kontrakt med LHC och redan före nyår är stora delar av truppen satt inför nästa säsong.

Kolla bara:

Jonas Gustavsson och Jacob Johansson är klara målvakter.

Eddie Larsson, Lukas Bengtsson, Mattias Bäckman och Almen Bibic har kontrakt av backarna. Adam Ginning blir kvar om inte Philadelphia kallar över honom till Nordamerika.

Broc Little, Nick Sörensen, Andrew Gordon, Joe Whitney, Adam Brodecki, Jimmy Andersson, Johan Södergran, Sebastian Karlsson, Dan Pettersson, Filip Karlsson och Olle Lycksell  är klara forwards. James Wright har ett optionsår om förlängning och vårens insatser avgör om han blir kvar.

Allt detta sagt: räkna inte alls med lika många förändringar i truppen som under de senaste åren.

Nu kan så klart en del förändras på vägen, bara för att det finns ett kontrakt kan spelare lämna och inte minst till Nordamerika, men inget snack om att läget är gynnsamt. Nu gäller mer än något annat att hitta nödvändig spets och det är ingen alltför vågad gissning att mycket kraft (och pengar) kommer att läggas på en vass förstacenter.

Derek Roy har den rollen nu och magkänslan är att han är inne på sista säsongen i Linköping. Övriga anfallare med utgående avtal är Fredrik Karlström och Daniel Olsson Trkulja. Av unga och egna spelare lär Nikola Pasic ligga bra till för att flyttas upp i A-truppen.

På försvarssidan är Kristoffer Gunnarsson inlånad säsongen ut från Frölunda, medan Chad Billins, Anton Karlsson och Alexander Karlsson har utgående kontrakt.

/ PB

 

Risk för akut forwardsbrist i LHC

linköping Nystart i SHL-hockeyn på onsdag.

För LHC:s del väntar bortamöte med Skellefteå. En viktig match för att få en lugnare jul på rätt sida om topp sex-strecket – och inte minst att skaffa sig en marginal som kan bli tuff att ta in under andra halvan.

LHC är just nu sju poäng före konkurrenten.

Kan öka till tio – eller minska till fyra.

Ni förstår själva skillnaden.

Bekymret för LHC är att det finns risk för mer eller mindre akut forwardsbrist.

Axelskadade James Wright är inte tillbaka än. Johan Södergran är på JVM-uppladdning. Nick Sörensen ska bli pappa och kan näppeligen följa med till Skellefteå. Broc Little tränade för fullt i förra veckan, men har varit borta länge. Daniel Olsson Trkulja dras med mer eller mindre skadebekymmer. Sebastian Karlsson har ont i en axel och kan vara tveksam. Inte helt hundra, men har för mig att inte heller Fredrik Karlström och Olle Lycksell var med på träningen i torsdags. Där är jag dock osäker på orsaken.

Som det såg ut då matchades följande linor: Brodecki, Roy, Andersson – Little, F Karlsson, Whitney – Gordon, Pettersson, S Karlsson.

Backsidan?

Tja, inte optimalt läge där heller.

Adam Ginning är på JVM och Almen Bibic och Mattias Bäckman inte aktuella.

Sammantaget låter det onekligen som om LHC behöver matcha laget tufft i Skellefteå. Spel på tre femmor och sedan en juniorkedja att skicka in som avlastning vid behov?

Något sådant.

Så skulle i alla fall jag göra.

Det har varit ett längre uppehåll inför matchen – och det är ett längre uppehåll efter.

Då är det bara att tömma ut allt som finns och gå så hårt det går att gå på de som finns med.

x x x

Sådana här uppehåll är inget vidare. Spelare och ledare snackar ibland om det är just då som förkylningar och sjukdomar dyker upp och. . .ja, det gäller även oss murvlar. Och ni vet hur vi män ofta reagerar i sådana här lägen. Jättebebissyndrom, eller vad man ska kalla det för.

/ PB

Spännande tider väntar för LHC

Linköping Det var en riktig uppryckning under lördagsmatchen mot Malmö för LHC. Även publiken hade ryckt upp sig efter bottennappet mot Rögle. Jag gillar känslan som kan uppstå i en arena när det känns som det är supportrarna och laget mot världen. Även om Saab arena måste vara bland den sämsta arenan i SHL när det gäller akustik, så lyckades det stundtals bli ett riktigt högt tryck. Det krävs mer än vad det gör i till exempel Hovet eller Kinnarps för att få den där känslan. Men när trycket väl är högt är det svårt att inte dras med. 

Matchmässigt är det riktigt imponerande av LHC att hålla sig mentalt starka trots att man får två mål bortdömda och direkt efter två mål i baken. Det var den mest orättvisa första perioden jag sett på länge. Jag tycker LHC var bättre än Malmö sett över hela matchen och ja, 6-3 hade kanske varit ett rättvist resultat ändå. Det var också en match där studsarna var på hemmalagets sida. Puckarna kom på någons skridsko och studsade in i offensiv zon istället för tvärt om. 

Viktigast av allt: Jacob Johansson fick vinna. 

Nu väntar lite andra spännande tider. Olle Lycksell, Johan Södergran och Adam Ginning är aktuella för JVM-truppen som tas ut på onsdag. Det är väldigt roligt att det är tre killar som kommer upp från LHC:s juniorled som kan få chansen och är med i spekulationerna. Sedan återstår det att se om de blir uttagna. Ginning känns dock redan given.

I dag avslöjade vi också att Kristoffer Gunnarsson från Frölunda lånas in och kommer ersätta Bibic som är på skadelistan (och kanske också Ginning när han är i väg på JVM). Viktor Svedberg lämnar LHC som bekräftat och försvinner enligt våra uppgifter inom kort till KHL-klubben Barys Astana i Kazakstan. Förmodligen kommer Fredrik Karlström få mer speltid igen om forwardsduon försvinner och min förhoppning är att Nicola Pasic från J20-laget också får chansen. 

Man får inte stirra sig blind på Gunnarsson statistik offensivt då han är en defensiv försvarsspelare. Han är en fysisk back som inte har sina styrkor i att göra mycket poäng. Den första reaktionen från mig är att han är en bra ersättare för Bibic - sen kan jag erkänna att jag inte har full koll på hur hans utveckling sett ut sedan JVM. Det ska bli spännande att se hur han anpassar sig till LHC:s spel. Som det är känt nu är Linköping väldigt bra på att få backar att lyfta efter tyngre perioder. 

Att Svedberg lämnar är med största sannolikhet på grund av att han är för dyr. Dock avslutade han sin lilla vistelse i Linköping med en riktigt bra match. Är samtidigt inspirerande att det var officiellt att han skulle lämna innan sista matchen var spelad. Vet inte hur vanligt det är, men jag tycker det är positivt då det inte blir massor spekulationer och tissel och tassel om det. Tydlighet och uppriktighet vinner man på i längden. 

/ RC 

Correns reportrar Per Bergsten och Rebecca Candevi skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Bloggar