Logga in
Logga ut

Per Bergsten & Rebecca Candevi

LHC-bloggen

Lika inför lagen

Efter premiärmatchen mot Timrå hade jag en bra känsla över LHC. Det kändes strukturerat. När spelare som Broc Little inte kommer till skott kliver istället ungtupparna fram och visar att de är minst lika viktiga. Det fick mig att tänka tillbaka till en ganska livlig diskussion jag hade med Dan Tangnes förra året. Det handlade om att en viss spelare högre upp i hierarkin inte gjorde det lilla extra och inte heller visade rätt inställning i en specifik match. Samtidigt fanns det en junior på bänken som extraspelare som jag var säker på skulle ha gjort det bättre i det här läget än vad den här spelaren vi diskuterade om gjorde. 

Jag hävdade att han kunde bänka spelaren - inte en hel match kanske men i några byten - och låta någon annan ta platsen. Enligt mig kvittar det vad du heter eller hur stort ditt lönekuvert är. Om du inte gör det du ska ska du också få veta det. 

Men Dan Tangnes höll inte med. Man kan ju inte bara bänka en så "viktig" spelare bara så där. "Det fungerar inte så"... var hans svar. Inte var han speciellt glad över min kommentar heller när Per Bergsten under någon tidigare träning hade hävdad exakt samma sak (han trodde nog att vi hade gaddat ihop oss - haha. Ops!)

Men nu med Tommy Jonsson som huvudtränare känns det som att alla är lika inför lagen. Du kan heta Olle Lycksell, Johan Södergran, Broc Little eller Daniel Olsson Trkulja och få mycket speltid om du visar att du förtjänar det. Det är inte så att du blir undansatt även om någon med ett större namn inte leverar.

Jag fick också känslan efter min längre intervju med Johan Åkerman att alla tränare har fått en större roll i just det det är bra på. Dan Tangnes var en kontrollmänniska (som Johan Åkerman uttryckte det). I min uppfattning en huvudtränare som inte helt litade på att det blev bra om han gav över ett ansvar till sina kollegor - utan ville ha ett finger med i spelet oavsett vad. Men där är Tommy Jonsson bättre på att lita på sina kollegors kunskap och låt dem sköta sitt helt själva - men såklart med input när det behövs. Det resulterar i att även tränarna utvecklas vilket kommer gynna både föreningen och dem själva i den personliga utvecklingen. 

Ja, det känns som det är mer harmoni i den här gruppen. När Tangnes lämnade kände jag att LHC hade tappat en otroligt bra tränare. Men just nu ser jag faktiskt positiva tendenser av att han lämnade. Det känns som hela föreningen fick ett uppvaknande av det. Tangnes gav ifrån sig en stark signal genom sitt agerande som fick alla att känna "shit, vi måste vakna nu. Det är allvar". 

 

Jag gillar det nya tänket tränarstaben har och det känns även harmoniskt där. Det smittar såklart av sig på spelarna. 

 

P.s. Jag har fått många frågor om vad jag tycker om Johan Åkerman. Jag har egentligen aldrig pratat med honom ordentligt innan och fått någon uppfattning över hur han är varken som person eller tränare. Men efter ett längre snack är min uppfattning att han är väldigt tydlig och passionerad. Det märks också att staben som är nu kompletterar varandra på ett bra sätt. Alla har sina styrkor i olika moment och får nu utlopp för det genom uppdelningen som gjorts. 

 

/ RC 

Risk för akut forwardsbrist i LHC

linköping Nystart i SHL-hockeyn på onsdag.

För LHC:s del väntar bortamöte med Skellefteå. En viktig match för att få en lugnare jul på rätt sida om topp sex-strecket – och inte minst att skaffa sig en marginal som kan bli tuff att ta in under andra halvan.

LHC är just nu sju poäng före konkurrenten.

Kan öka till tio – eller minska till fyra.

Ni förstår själva skillnaden.

Bekymret för LHC är att det finns risk för mer eller mindre akut forwardsbrist.

Axelskadade James Wright är inte tillbaka än. Johan Södergran är på JVM-uppladdning. Nick Sörensen ska bli pappa och kan näppeligen följa med till Skellefteå. Broc Little tränade för fullt i förra veckan, men har varit borta länge. Daniel Olsson Trkulja dras med mer eller mindre skadebekymmer. Sebastian Karlsson har ont i en axel och kan vara tveksam. Inte helt hundra, men har för mig att inte heller Fredrik Karlström och Olle Lycksell var med på träningen i torsdags. Där är jag dock osäker på orsaken.

Som det såg ut då matchades följande linor: Brodecki, Roy, Andersson – Little, F Karlsson, Whitney – Gordon, Pettersson, S Karlsson.

Backsidan?

Tja, inte optimalt läge där heller.

Adam Ginning är på JVM och Almen Bibic och Mattias Bäckman inte aktuella.

Sammantaget låter det onekligen som om LHC behöver matcha laget tufft i Skellefteå. Spel på tre femmor och sedan en juniorkedja att skicka in som avlastning vid behov?

Något sådant.

Så skulle i alla fall jag göra.

Det har varit ett längre uppehåll inför matchen – och det är ett längre uppehåll efter.

Då är det bara att tömma ut allt som finns och gå så hårt det går att gå på de som finns med.

x x x

Sådana här uppehåll är inget vidare. Spelare och ledare snackar ibland om det är just då som förkylningar och sjukdomar dyker upp och. . .ja, det gäller även oss murvlar. Och ni vet hur vi män ofta reagerar i sådana här lägen. Jättebebissyndrom, eller vad man ska kalla det för.

/ PB

Spännande tider väntar för LHC

Linköping Det var en riktig uppryckning under lördagsmatchen mot Malmö för LHC. Även publiken hade ryckt upp sig efter bottennappet mot Rögle. Jag gillar känslan som kan uppstå i en arena när det känns som det är supportrarna och laget mot världen. Även om Saab arena måste vara bland den sämsta arenan i SHL när det gäller akustik, så lyckades det stundtals bli ett riktigt högt tryck. Det krävs mer än vad det gör i till exempel Hovet eller Kinnarps för att få den där känslan. Men när trycket väl är högt är det svårt att inte dras med. 

Matchmässigt är det riktigt imponerande av LHC att hålla sig mentalt starka trots att man får två mål bortdömda och direkt efter två mål i baken. Det var den mest orättvisa första perioden jag sett på länge. Jag tycker LHC var bättre än Malmö sett över hela matchen och ja, 6-3 hade kanske varit ett rättvist resultat ändå. Det var också en match där studsarna var på hemmalagets sida. Puckarna kom på någons skridsko och studsade in i offensiv zon istället för tvärt om. 

Viktigast av allt: Jacob Johansson fick vinna. 

Nu väntar lite andra spännande tider. Olle Lycksell, Johan Södergran och Adam Ginning är aktuella för JVM-truppen som tas ut på onsdag. Det är väldigt roligt att det är tre killar som kommer upp från LHC:s juniorled som kan få chansen och är med i spekulationerna. Sedan återstår det att se om de blir uttagna. Ginning känns dock redan given.

I dag avslöjade vi också att Kristoffer Gunnarsson från Frölunda lånas in och kommer ersätta Bibic som är på skadelistan (och kanske också Ginning när han är i väg på JVM). Viktor Svedberg lämnar LHC som bekräftat och försvinner enligt våra uppgifter inom kort till KHL-klubben Barys Astana i Kazakstan. Förmodligen kommer Fredrik Karlström få mer speltid igen om forwardsduon försvinner och min förhoppning är att Nicola Pasic från J20-laget också får chansen. 

Man får inte stirra sig blind på Gunnarsson statistik offensivt då han är en defensiv försvarsspelare. Han är en fysisk back som inte har sina styrkor i att göra mycket poäng. Den första reaktionen från mig är att han är en bra ersättare för Bibic - sen kan jag erkänna att jag inte har full koll på hur hans utveckling sett ut sedan JVM. Det ska bli spännande att se hur han anpassar sig till LHC:s spel. Som det är känt nu är Linköping väldigt bra på att få backar att lyfta efter tyngre perioder. 

Att Svedberg lämnar är med största sannolikhet på grund av att han är för dyr. Dock avslutade han sin lilla vistelse i Linköping med en riktigt bra match. Är samtidigt inspirerande att det var officiellt att han skulle lämna innan sista matchen var spelad. Vet inte hur vanligt det är, men jag tycker det är positivt då det inte blir massor spekulationer och tissel och tassel om det. Tydlighet och uppriktighet vinner man på i längden. 

/ RC 

En poäng i Luleå är inte så illa

linköping Tittar du i tabellen ser du att det skiljer rätt många placeringar mellan ettan Luleå och sjuan LHC. På isen skiljer det inte lika mycket. Det blev om jag minns rätt 2--1 till LHC i Linköping, det blev 2--1 till Luleå i Luleå igår. Två matcher mellan två jämna lag som säger rätt mycket om hur SHL ser ut.

Nu har LHC bara tagit två segrar på de elva senaste matcherna och det är naturligtvis underkänt med råge även om det faktiskt blivit poäng i ytterligare några. Jag hörde hur det i C more-studion diskuterades hur mycket som avsaknaden Broc Little betydde och experterna Sanny Lindström och Johan Tornberg var eniga om att LHC med amerikanen på isen haft fyra--fem poäng till.

Det tror jag också.

SHL är en så jämn serie att det betyder så mycket att ha spelare som oftare än andra gör skillnad.

Luleå är förstås självförtroendedopat efter den sällsynt starka senhösten och jag måste säga att jag imponerades över den vassa bredden. Petter Emanuelsson, som kvitterade i tredje perioden, var lysande och fjärdekedjan med Karl Fabricius, Jonas Berglund och Johan Forsberg tryckte ned LHC i väldigt många byten.

Du vet vad du får av Tomas Berglunds lag med hårt jobb, en massa skridskoåkning och inte så flashigt spel. Med en sådan konsekvens kommer du långt. Å andra sidan känns det som om Luleå mer eller mindre redan nu är uppe på sitt max och att det blir skillnad när övriga lag är fulladdade och mer desperata när slutspelet närmar sig framåt våren.

Därför tror jag att Luleå kommer att sjunka något i tabellen, därför tror jag inte på något norrbottniskt guldjubel.

LHC-insatsen?

Tja, i två perioder tyckte jag att den var helt okej.

Man kan tycka att LHC virvlade runt och dominerade under matchstarten, men ärligt talat: hur många heta chanser var det som skapades framför Jonas Gustavsson? Det blev några fler i andra perioden och framförallt i den tredje. Kvitteringen låg i luften och kom till slut.

Det var inte oförtjänt.

Samtidigt ska sägas att flera av de hemmalägen som skapades var en följd av att LHC-försvaret, pressat och stressat av intensiv uppvaktning, bjöd på dem. Petter Emanuelssons sällsynt vackra och hårda backhandskott i krysset hade inte kommit om Joe Whitney gjort sitt jobb och fått ut pucken när chansen fanns. Och strax senare spelade Adam Ginning fram en annan Emanuelsson, Einar, till helt fritt läge.

Det är två exempel och det fanns fler när LHC förlorade skärpan och slarvade för mycket.

Nu var ovannämnde Gustavsson strålande i målet och såg till att hålla vinstchansen vid liv. Jag gillade också flera backinsatser och framåt var Adam Brodecki piggast. Lite märkligt att inte han efter den insatsen inte fick slå en av straffarna, kan jag tycka.

Men för att sammanfatta:

En poäng på bortaplan mot formstarka serieledaren är inte kattskit.

/ PB 

Mycket spel för Forsling

linköping Hur mycket Chicago Blackhawks som lag har tjänat på tränarbytet -- Joel Quenneville ut,Jeremy Colliton in -- ska jag låta vara osagt.

Men det finns definitivt en spelare som vunnit på skiftet.

Gustav Forsling. 

Colliton hann knappt ta över förrän han kallade upp Linköpingskillen från farmarlaget Rockford och sedan dess har han spelat i NHL.

Mer och mer, bättre och bättre.

Förre Moracoachen Colliton hade bra koll på Forsling sedan deras gemensamma tid i Rockford och har nu givit honom allt större förtroende. I övertidsvinsten (5--4) mot Florida häromsistens fick unge backen spela nästan 22 minuter. Bara veteranerna Duncan Keith och Brent Seabrook spelade mer i Chicago. Och mot Tampa Bay i matchen innan (2--4) blev det ytterligare en minut på isen för Forsling.

Det är smått sensationella siffror.

Fyra poäng på sex matcher är hans poängfacit så här långt under säsongen.

Kontraktet med Chicago går ut efter säsongen och nu gäller att 22-åringen fortsätter på samma sätt för att spela till sig ett nytt. Klubben närmar sig/är redan inne i en generationsväxling och spelar Gustav Forsling på en fortsatt hög nivå kan han vara en av dem som det framtida laget byggs kring.

/ PB

 

Kontrakten LHC borde förlänga

Linköping Då börjar tiden komma allt närmre då ishockeyspelare förlänger sina kontrakt eller letar sig vidare efter nya utmaningar. De spelarna som har kontrakt som går ut efter den här säsongen i LHC är: Chad Billins, Alexander Karlsson, Adam Ginning, Anton Karlsson, Derek Roy, Fredrik Karlström, James Wright, Nick Sörensen, Dan Pettersson, Jimmy Andersson och Daniel Olsson Trkulja.

Enligt mig är det många bra spelare som alltså kan försvinna efter den här säsongen. Det finns flera på listan som jag tycker Fredrik Emvall ska förlänga med. De jag vill lyft fram nu är framför allt tre spelare som jag tror att man får ut mest av i förhållande till vad de kostar.

1. Nick Sörensen. Inför säsongen skrev jag och Bergsten en krönika om vad vi trodde om Linköpings säsong. En av frågorna vi svarade på var ”Vem blir årets flopp?”. Jag svarade att jag trodde Sörensen skulle bli årets flopp på grund av skadebekymmer. Hittills har jag haft väldigt fel. Han började starkt och gjorde det han är här för – att leverera mål. Samtidigt som det gått tyngre för laget resultatmässigt har även hans målskytte stannat av. MEN. När Sörensen är på topp är han en av de starkaste spetsarna i hela ligan. Jag tror också att han kommer bli dyrare om man väntar med att skriva avtal till efter jul. Det skulle vara en bra julklapp om LHC presenterade en förlängning snart.

 2. Anton Karlsson. Han är en bra och stabil defensiv back och tillsammans med Lukas Bengtsson har de enligt mig blivit ett av ligans giftigaste backpar. Han har tagit framsteg år efter år och mognar hela tiden med sitt spel. Det är roligt att se spelare som börjar bli lite äldre (25 år) och som fortsätter att utvecklas i en snabb takt. Jag tror att han är en back som kommer kunna ta ytterligare kliv för att också bli giftigare offensivt. Tror inte att han är allt för dyr heller. Samtidigt är han en spelare som gått igenom LHC:s juniorverksamhet och vet vad som förväntas av honom. 

 3. Dan Pettersson. Oj, oj, oj vad han tog chansen när han fick den. Använder man Petterssons grymma tekningar på rätt sätt så är han en riktig tillgång både offensivt och defensivt. Han är inte snabbast på skridskorna och inte heller den spelaren som sticker ut mest – men man vet vad man får.  På grund av vad man får ut av honom för en billig peng är han på priolistan.

Övrigt: Jimmy Andersson ser jag ingen annan lösning än att han borde förlänga. En slitvarg som alltid kämpar och som den här säsongen verkligen har tagit den rollen jag önskade mer av under förra säsongen. Med familjen i Norrköping och så som han pratat om sin familjesituation utåt i media ser jag inget annat än att han kommer vara kvar. Daniel Olsson Trkulja är en spelare som jobbar stenhårt i det tysta och har varit en av de främsta spelarna i boxplay. Målskyttet har inte lossnat riktigt, men man vet alltid vad man får med honom på isen. Han känns också lite underskattad. Han betyder mer än vad man tror och gör mycket små detaljer i matcherna som gör det lättare för medspelarna att bygga upp ett bra spel. För rätt pris borde han absolut vara kvar. Frågan är dock om han vill söka sig till en större roll än vad han har och kommer att få i LHC. James Wright känns inte bara som en stabil spelare där du vet vad du får utan också som en person som verkligen vill anpassa sig. Att han gått in stenhårt för att lära sig svenska är något som inspirerar mig. Stod och tjuvlyssnade på honom och Olle Lycksell efter en träning då han frågade Olle om vad svenska ord betydde och hur man sa vissa meningar på svenska. Kul! Dessutom är han väldigt bra på att hitta de öppnande passningarna i spelet och har anpassat sig bra till den större rinken.

Finns som sagt flera bra namn kvar på listan. Men avstår från att gå in i detalj på alla spelare. Allting beror på vilka spelare som finns på marknaden och vad det står på deras prislapp.

/ RC

Correns reportrar Per Bergsten och Rebecca Candevi skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Bloggar