Jag roade mig med att googla "kvinnofälla" sedan jag läst att julen är en utpräglad sådan. Surprise, surprise. Allt medan männen glider omkring och har semester, eller hur?

Listan över kvinnofällor är så lång att den är omöjlig att återge här. Men förutom julen påstås "jobb" vara en sådan. Computer Sweden uppger att varannan kvinna upplever att jobbet försämrar deras hälsa.

Jag är alldeles övertygad om att många män i skitiga lågstatusjobb instämmer i det. Men självklart är de inte tillfrågade.

Vidare betraktas följande som utpräglade kvinnofällor: delad vårdnad, jobba hemifrån (samt alltså jobba borta), flexibla arbetstider, bergsklättring (!), kärnfamiljen, starta eget, överblivet Halloweengodis, Martin Timell, offentliga monopol, skilsmässa, Ladies night, regionförstoring, självförverkligande, yoga, p-piller ...

Det enda jag inte hittar på listan är musfällan. Men det kommer nog, när det visar sig att fler kvinnor än män skadas när sådana ska tömmas. ;-)

Jag vill påstå att de som framför allt ställer orimliga krav på kvinnor kring jul är ... kvinnor.

Det är som om många kvinnliga hjärnor inte insett att bondesamhället är väck. De ska både jobba, gärna med en karriär i sikte, och göra allt det som mormor hemmafrun gjorde. Eller åtminstone stora delar av det.

Den här mediabilden av kvinnor, att vi ständigt och jämt måste kämpa för att inte fastna i luriga fällor, hur länge ska den gödas? Och framför allt, vad gör den med oss?

Att ideligen tjata om att vi skulle vara offer är ju inte direkt uppbyggligt, stärker ingens självförtroende. I värsta fall gör offertjatet att vi blir just offer. Den största kvinnofällan blir till slut att vara kvinna och enda lösningen i sikte är sålunda ett könsbyte.

Om hela livet är en kvinnofälla kan man också undra hur det kommer sig att kvinnor får fem bonusår här i jordelivet. Eller är de fem åren också att betrakta som en kvinnofälla?

Bitterhet, martyrskap, offerroll, kvinnofällor, babbel om att vi är drabbade av strukturer . . .

Äh, lägg av. Bli kapten över din egen livsskuta i stället. Vänd energislukande, krävande släktingar ryggen, lär dig säga: "Gör det själv". Tagga ner.

Och skit i pastejen.