Riksåklagaren konstaterade i en rapport för några år sedan att kvinnor behandlas mer förlåtande än män vid grova brott och att det beror på föreställningar om att kvinnor inte agerar som män. Fenomenet kallas kvinnorabatt. Ett slags räkmacka genom rättssystemet för att "män är ändå värst. "I tisdags var det dags igen.

23 kvinnor och en man stod åtalade för barnpornografibrott. De har spridit filmer som skildrar fastbundna barn som våldtas av vuxna.

Chattsamtalen mellan kvinnorna och mannen bevisar "med råge", enligt domen, att kvinnorna velat ha bilder från mannen. Ändå fick kvinnorna bara villkorliga domar och böter. Detta för att de "inte varit i psykisk balans" och för att mannen har "utnyttjat deras dåliga psykiska tillstånd och längtan efter mänsklig närhet".

Tror någon att de argumenten hade använts om de åtalade hade varit män?

Samma försvar och förklaringsmodeller dammas ofta av när kvinnor begår vidriga brott . Som om vi medvetet vill blunda för att även kvinnor kan vara hemska.

Det tycks rubba vår världsbild och blottlägger samtidigt en naivitet som har ett högt pris eftersom vi därmed inte gör allt som står i vår makt för att minimera antalet barn som far illa.

Jag har problem med den här kollektiva synen på kön. Med samma retorik som används när kvinnor lite svepande buntas ihop till offer kan man undra varför vi är mogna att sitta i bolagsstyrelser - men inte att ta våra straff? Hur länge ska vi omyndigförklaras?

"Det finns ingen anledning till panik men vi bör lära våra barn att det finns fula gummor likväl som det finns fula gubbar", säger Olof Risberg, psykolog vid Rädda Barnen apropå domen.

Det handlar inte om att skuldbelägga eller förflytta fokus. Det är ren fakta och den måste fram främst för att skydda de mest utsatta - barnen.

Jämställdhet handlar om en mängd saker, bland annat likhet inför lagen. Det är bråttom att nå dit av flera skäl. Att fortsätta frånta kvinnor ansvar genom att idiotförklara oss som kollektiv och hävda att vi är så korkade att karlar kan manipulera oss till vad som helst är inte bara nonsens - utan också djupt kränkande.

Daltandet med kvinnor är ovärdigt ett samhälle som är uppriktigt i sin iver att uppnå jämställdhet på alla plan. Men just "alla plan" kanske inte är så viktigt?