Energimyndigheten räknar med att belysningen i en normalstor villa med vanliga glödlampor drar ungefär 1 240 kilowattimmar per år. Det motsvarar 20 procent av det totala behovet av hushållsel för en familj.

Men ny teknik har gett oss andra sorters lampor som inte drar lika mycket el. EU har därför förbjudit de gamla glödlamporna, men inte alla på en gång. 2012 är sista året när vi kan köpa glödlampor i handeln. Förbudet beräknas spara tio procent av den el som används i de svenska hushållen.

På Ikeas lampavdelning arbetar Louise Nygren och Roger Ahlin. Ikea har redan tagit bort alla traditionella glödlampor, med undantag för en liten päronformad lampa till en mysbelysning.

Artikelbild

Allmän­ljuset. Den stora kökslampan får en lågenergilampa på 20 W (jämförbart med glödlampans 80 W) Lågenergilampan är en rejäl kloss, men det är för att passa ihop med den stora taklampan. Antal brinntimmar: 10 000.

Louise och Roger berättar att många kunder fortfarande frågar efter "vanliga" glödlampor och letar efter det som de utseendemässigt är vana vid.

Vad sjutton ska man välja bland lågenergi, halogen och lysdioder (LED)?

- Allt beror på vilken funktion du är ute efter, säger Louise och Roger och ger sina tips:

Vill du ha bra läsljus? LED eller halogen.

Artikelbild

Ljus som går att dimma? Halogen.

Myspys? En lågenergilampa.

Artikelbild

Mysbelysning. Här passar en lågenergilampa på 5 W (motsvarar 20 W på en glödlampa). Den har 10 000 brinntimmar.

Allmänljus? Också lågenergilampa.

På Ljusglimten i Linköping ledsagas kunderna genom lampdjungeln av bland andra Mathias Hammarlund. Så här tycker han om att glödlamporna byts ut:

Artikelbild

Lysdioder. Kan användas på mer eller mindre ovanliga ställen, runt en tavla till exempel.

- Tanken är god. Alla kan göra lite för bättre miljö, men det borde finnas andra sätt än att förbjuda glödlamporna. Det hade gått att lära ut vad en dimmer kan göra för miljön. Genom att använda en dimmer får glödlamporna 5-6 gånger längre livstid och de kostar betydligt mindre än lågenergilampor. Då hade vi också sluppit från problemet med kvicksilver.

Det finns en del problem med de nya lågenergilamporna, säger han, och pekar på att de ofta ger ett kallt ljus. Den som är ute efter mysfaktorn kan får det lite svårt.

Artikelbild

Läsljus. Arbetslampan får ett starkt ljus, en halogenlampa 50 W (motsvarar en 70 W glödlampa) som har 2 000 brinntimmar.

- Men det kommer att hända mycket, först och främst försöker man få fram lågenergilampor utan kvicksilver. Sedan kommer trivseln, att få fram ett varmare ljus. Om tio år har vi glömt glödlamporna!