I ett tidigt 1800-talshus beläget i Rågårda mitt emellan Linköping och Motala bor familjen Holmström. Tanken när de köpte huset för nästan exakt ett år sen, var att försöka bibehålla den gamla känslan, men samtidigt ge huset en modern touch. Huset byggdes ut 1984 och hela inredningen andades 80-tal då de flyttade in.

-- Det var riktigt risigt invändigt, säger Henning och visar bilder på hur det såg ut innan förvandlingen började.

Inte för trendigt

När det var dags för de två badrummen att renoveras var tanken den samma som med övriga huset. Inte för trendigt, utan tidlöst för att passa in i det gamla huset. De valde vitt blankt kakel och grå matt klinkers på golvet.

-- Vi vill ha det enkelt och stilrent, sen kan man förändra med andra medel som att ställa dit ett blomkruka eller byta handdukar, säger Anna.

Hon var den som propsade på att det visst går att blanda matta och blanka material. Något som vållade våldsamma diskussioner innan Henning till slut fick ge sig.

-- Man ska ha kontraster, så jobbar man ju med allt för att framhäva det ena eller andra.

Lyxig golvvärme

Holmströms badrum är så färskt att allt ännu inte kommit på plats. Spegeln ovanför handfatet saknas och likaså en låg långbänk i björk. I badkaret plaskar Meja, 4 år och Irma, 2 år, och det räcker för att de ska vara nöjda.

-- Henning var inne på ett sånt där stort hörnbadkar först men jag ratade den idén. Vi har nämligen egen brunn och eget vatten vilket gör att det lätt blir utfällningar. I fall det blir så att vi måste byta ut karet i framtiden vill jag att det ska vara praktiskt, säger Anna.

När Mejas och Irmas små fötter kommer upp ur badet landar de varmt och skönt eftersom Anna och Henning lagt in golvvärme. Anna tycker att det känns lite lyxigt och Meja blir jättesur om pappa stänger av värmen.

En trappa ner ligger det andra badrummet som är mer än dubbelt så stort och som ännu inte fått något innehåll. Bara tak och väggar är klara. Det är samma sorts kakel på väggarna, men golvet har en mörkare grå nyans.

-- Först tänkte vi göra badrummen likadana, men sen var det så svårt att välja, och det är kul att ha samma stil men ändå lite olika, säger Anna.

Det får kosta

Totalt har Anna och Henning lagt närmare 160 000 kronor på sina två badrum. Det är en ansenlig summa, och det trots att de inte satsat på något exklusivt bubbelbadkar.

-- Det blir dyrare bland annat för att vi inte vill göra jobbet själva. Mn känner till att försäkringsbolagen inte är pigga på att betala för fuktskador i badrum. Jag tycker att det är värt att betala för jobbet, dels för att vi inte har tid själva och dels för att det ska bli ordentligt gjort, säger Henning.

De har heller inte snålat när det gäller materialet. Både kakel och klinkers ligger i den högre prisklassen och de har valt handdukstorkar som är vridbara och lagt in golvvärme.

-- När vi ändå ska kosta på oss så köper vi det vi vill ha. Det ska hålla länge, säger Henning.

Holmströms är långt ifrån ensamma om att lägga mycket pengar på sina badrum. Allt fler kostar på sig trendiga badrum och det har blivit ett rum som man gärna visar upp.

Vad tror ni det beror på?

-- Fråga Timell, Ernst och alla inredningstidningar. Folk är generellt mer intresserade av sina hem och värdesätter att ha fint hemma. Badrum och kök är också rum där man vistas mycket, resonerar Anna och Henning.

Nu väntar de otåligt på att båda badrummen äntligen ska bli klara. Sen fortsätter renoveringsarbetet. I huvudet finns drömmar om en glasveranda och en rosenspaljé utanför köksfönstret.