Det pratas mycket trä i byggbranschen nu. Även stora flerfamiljshus byggs allt oftare med stommar i trä.

Hökerums Bygg tänker tvärtom. De gillar betong och är stolta över det. Så stolta att när de fick chansen att bygga hus som ska visas upp på bomässan i Vallastaden, då löpte de linan ut. Här visas betongen upp, med råa betongväggar både ut- och invändigt.

– Vi bygger alltid i betong men gömmer den ofta bakom puts eller trä. Men betong är ett material som är väldigt vackert i sig. Nu bestämde vi oss för att lämna den naken och exponera den, berättar Maria Ståhl som är marknads- och försäljningschef.

Artikelbild

| Hårt och mjukt. "Träinslag ger en bra kontrast till betongen, som kan upplevas som lite hård", säger Maria Björck på Hökerum Bygg.

En del innerväggar är i gråmålat gips och golvet är flytspacklat. Men annars är det rå betongyta i både väggar och tak och alla ledningar är utanpåliggande och synliga.

När det är bomässa gäller det att ta ut svängarna och våga experimentera. Men Maria Ståhl erkänner att de tvekade lite om de skulle våga satsa på sitt betongkoncept fullt ut.

– Det vänder sig ju till en lite smalare målgrupp. I Stockholm hade det inte varit någon tvekan, men Linköping är ju inte riktigt en storstad. Vi var lite osäkra på om tillräckligt många skulle gilla det här.

Nu har Maria Ståhl facit. Det var inga som helst problem att sälja lägenheterna.

Artikelbild

| Uppåt väggarna. Matilda Petersson har specialiserat sig på väggmålningar på betong.

– Det är fantastiskt kul att ha med de här kunderna att göra. De köper inte bara för att få någonstans att bo, de köper för att de älskar att bo i just de här betonghusen.

Betong har flera fördelar, menar Maria. Det är hållbart och ekonomiskt, med litet underhållsbehov. Betonghus har inget organiskt material som kan mögla. Ljudisoleringen blir bra, med tysta lägenheter.

Artikelbild

| Cykelfantast. Visningslägenheterna möbleras efter fyra tänkta familjer med skiftande intressen.

– Energivärdena blir automatiskt också bra. Det gör att man kan ha större fönsterpartier som släpper in mer ljus i lägenheterna, säger Maria.

En uppenbar nackdel finns dock. Att tillverka betong är energikrävande, vilket inte är bra för miljön.

Artikelbild

| Dekadens. Den här lägenheten är tänkt för en riktig teaterdiva.

– Därför klimatkompenserar vi, motsvarande 23 ton koldioxid för varje lägenhet vi bygger. Vi satsar på regnskogsprojekt och på energieffektiva spisar till familjer i Indien. Vi lägger runt en miljon kronor på det varje år, berättar Maria.

Maria visar runt i de två nybyggda husen i Vallastaden. Sammanlagt är det 32 lägenheter, varav fyra ska visas upp på bomässan. De håller på att inredas till fyra uppdiktade familjer med varsitt tema: Diva och dekadens, Muskler och män, Nässlor och nörderi samt Humle och hantverk.

Artikelbild

| Väggkonst. Här har Matilda Petersson målat ett mjukt blomstermotiv på den hårda betongväggen.

Vi träffar på Karin Ryland, som under ett års tid åkt runt på loppisar och samlat prylar till visningslägenheterna.

– Jag har köpt allt från tofflor till soffor. Det är kul att tänka sig in i de här människornas liv, att försöka förstå hur de tänker, vad de omger sig med, vilka tidningar de läser, berättar hon.

Artikelbild

| Kul projekt. "Att bygga i Vallastaden är jättehäftigt, här har vi vågat ta ut svängarna ordentligt", säger Maria Ståhl.

I en lägenhet finns konstnären Matilda Petersson som skapat stora konstverk på ett par av väggarna.

– Betong är ett spännande underlag att måla på. Det är mycket mer levande än många tror. Strukturen skiftar och det suger olika, så man får ha en del tålamod, säger hon.

Artikelbild

| Gammalt och nytt. Ett 80-tal gamla innerdörrar har återanvänts i den nybyggda husen.

Arkitekterna fick ganska fria händer när de ritade de båda husen. Det skulle vara rå betong, de skulle använda Hökerums vanliga stomsystem – och de skulle återanvända 80 gamla innerdörrar.

– Det är dels ett led i ett vårt hållbarhetstänkande. Dörrarna ger också en skön patina och bygger in lite historia i husen, säger Maria Ståhl.

Artikelbild

| Poolen. De 32 lägenheterna delar på ett hus med pool och sittytor.

En erfarenhet när innerväggarna gjordes i råbetong var att de övriga materialvalen blev viktiga.

– Råbetong och laminat funkar helt enkelt inte, det måste vara riktigt gediget trä i köken till exempel. Vi använder ganska mycket trä – bara för att vi gillar betong så har vi inget emot trä. Betong kan ju upplevas som lite hårt, så det är viktigt att få in mjuka värden också, säger Maria.