Allt från lyxalternativet då flyttfirman plockar ner varenda liten pinal åt dig till budgetvarianten då du själv får stå för slitgörat.

Det är många som blir nervösa när den stora flytten närmar sig. Det finns en miljon saker att tänka på.

- Många kunder ringer till oss och säger att de inte vet var de ska börja, säger Lotta Arvidsson på flyttfirman Flytt-Experten.

Artikelbild

En sak är säker: Flyttfirman kan hjälpa dig med alls. Precis allt. Men det kostar också därefter.

En som märkt av människors oro över flytten är Niklas Elofsson. Han blev så trött på alla flyttfrågor från småsyskonen att han gjorde slag i saken och startade informationssajten Flyttaguiden.se.

- Den blev populär ganska snabbt, fick mycket publicitet och många besökare, säger han.

Sedan starten 2007 har sidan växt och har i dag flera tusen besökare varje månad som får hjälp med allt från tips om hemförsäkringen till guidningen i sambojuridikens djungel.

Artikelbild

 

 ULTRABUDGET (se ovan!)

Artikelbild

För dig med stort socialt nätverk. Samla alla polare och hela tjocka släkten. Även farfar kan bära någon liten blomkruka, för en dag fylld av goda gärningar.

Pris: En familjepizza och två sexpack folköl kostar ungefär 300 spänn.

Artikelbild

 

BUDGET

För den som har ätit sin havregrynsgröt varje dag går det förmodligen bra att sköta det mesta av flytten på egen hand. Då kan flyttfirmornas budgetvariant vara en god idé. Du packar och kånkar allt själv, medan firman står för chaufför och bil. Om du saknar körkort för lastbil, men har mycket saker att flytta, kan detta vara en variant.

Pris: En chaufför och transport av ditt bohag kostar 5 000-8 000 kronor, beroende på hur långt du flyttar och hur snabbt du packar bilen.

MELLAN

För den med måttligt ryggskott, men inte lika tjock plånbok finns mellanvarianten. Då får du packa ner dina saker själv och så kommer flyttfirman och hämtar grejerna för transport till nya bostaden.

Detta är den vanligaste varianten, enligt Lotta Arvidsson på Flytt-Experten. En variant är att flyttfirman packar glas och porslin, men att du gör resten av nedpackningen själv.

Pris: mellan 8 000-15 000 kronor.

 

LYX

För den som är lat, men har en tjock plånbok. Flyttfirman packar ner dina saker, transporterar dem till den nya adressen och plockar upp det igen (men då måste du åtminstone vara med och peka var allt ska stå). Flyttfirman kan också ombesörja städningen i den gamla bostaden.

Ett alternativ är att du själv packar upp dina saker efter flytten och att de hämtas efter ett par veckor.

En lyxflytt kostar givetvis olika beroende på hur långt du flyttar och hur mycket saker som ska med. Men priset landar på ungefär 30 000 för en trerumslägenhet.

 

Artikelbild

 

 

Artikelbild

 

 

Artikelbild