Välj planteringskärl. Bottna det med lekakulor för dräneringens skull. Fyll på med jord. Låt jorden vara lucker.

Prova ovanpå jorden. När du har valt växterna, prova dig fram genom att ställa ut dem ovanpå jorden. På så vis ser du om det blir harmoni i arrangemanget och du slipper "möblera om" om det inte blir bra. Gör en liten grop, tryck ner växten och fyll på med jord så att den står stadigt.

Plantera. Sätt inte växterna för tätt. De ska inte trängas, men ändå bilda en helhet. Det är fint att variera växternas struktur. Något knubbigt, som hyacinter, något "spretigt" som murgröna och något högt som amaryllis.

Artikelbild

Färdigt! Bild: MIKAEL SVENSSON

Fixa stöd. Ge amaryllisen någonting att stödja sig mot. Vi valde glasstavar och knöt om med ett fint snöre. Dekorera med något pynt om du vill. Här blev det några små julgranskulor i färger som matchar julgruppen.

Täck över jorden med mossa. Det är inte bara snyggt utan hjälper till att bevara fukten i jorden bättre.

Trivselfaktorn. Tänk på att välja växter som trivs med samma förhållanden när det gäller vattning, placering och så vidare.

Återvinn växterna. Vi valde att plantera hyacinter, julros, murgröna, amaryllis, gaultheria och en echeveria. Alla går att spara och plantera ut i trädgården så småningom.

Artikelbild

När du har valt växterna, prova dig fram genom att ställa ut dem ovanpå jorden. På så vis ser du om det blir harmoni i arrangemanget och du slipper ”möblera om”. Bild: MIKAEL SVENSSON

Presenttips. En egenhändigt hopknåpad julgrupp blir en fin gåbort- present. Det behöver inte vara krångligare än att ta en hyacint, sätta den i en fin kruka, täcka med mossa och binda runt ett fint band.

Arrangemang: Marie Pihl, Linköpings Trädgårdsförening.