Under rubriken Designdilemma på Houzz.se efterfrågades ovanliga hushållsknep, och läsarna visste var städskåpet ska stå. Men allt ställs på ända med oväntade medel som socker och våtservetter. Inspireras av alla knasiga men praktiska metoder som gör rent hus på oväntade sätt!

Ta en sak i taget

Mariannese skriver: “Inget knep precis, men jag fick ett tips av en gammal husmor. För att slippa göra för mycket vid storstädningarna under året, försök hinna med något utom veckostädningen varje vecka. Jag hinner verkligen inte det varje vecka, får vara glad om jag hinner röja det värsta, men i bland kan jag ta ugnen eller en garderob, diska sällan använda glas, tvätta ett fönster, dammsuga madrasser, polera en blank möbel, putsa mässing och koppar, damma en bokhylla. Vad som helst som är utanför städrutinen.”

Förebyggande åtgärder

Och britt_mari_hakansson har ett smart tips för att förebygga smuts: “Ovanpå köksskåpen lägger jag plastfolie. Denna byter jag ut 1-2 ggr/år. På så vis lyfter man bara bort det där trista fettet som man får där.”

En matsked olivolja…

Sarah Sterner äger en ibland lite opraktisk vattenkokare i rostfritt stål till sin induktionshäll. “Den är verkligen superfin men den blir så lätt smutsig och får lätt fettfläckar från all annan matlagning (ja, den är så snygg så den får alltid stå framme).” Hon fortsätter med lösningen: “Efter att ha testat typ allt för att hålla den “ren och snygg” så fick jag tips om olivolja! Och det funkar verkligen… så dutta lite olivolja på en bomullstuss och putsa av kannan så blir den som ny!”

Den gröna klassikern

Ebba Sandell tar till en gammal hederlig produkt: “Mina bästa tips är GRÖNSÅPA till allt! Funkar fantastiskt på till exempel en smutsig spis med fasttorkade matstänk, går hur enkelt som helst och är miljövänligt! Hennes andra tips är att ta en liten skvätt spolarvätska på hushållspapper om man har glasbord som inte vill blänka rent. “Det är fantastiskt effektivt, kanske inte lämpligt om man har småbarn som slickar lite varstans… Även bra för fönsterputs, späd spolarvätskan i vattnet :).”

Leta bland barnprylarna

Caisa Andersson använder våtservetter till allt möjligt, som att ta bort målarfärg. “Barnens våtservetter till rumpan tar bort allt, även torkade fläckar. Nu kan man ju undra vad som finns i dem egentligen, men de funkar perfekt vid målning :).” Experten Perfection Makes Me Yawn kommenterar tråden med: “Grymma tips! Vilka fixare ni är. Själva jobbar vi främst med våtservetter på ALLT. Dom fixar allt från tuschpennor till ja…som sagt - allt. :).”

Supermedlet citron

Spara några citroner till annat än matlagning och törssläckare! Det gör Sofia Eiworth: “Jag har använt citron i micron för att få bort äcklig lukt. Dela citronen i två, lägg i en skål med lite vatten och sätt in i micron en minut. Sen är all odör borta! För att rensa avlopp kan du använda bakpulver. Häll ner bakpulver i avloppet, häll på kokande vatten, låt bakpulvret pysa och fixa lite. Skölj sen med kallt vatten.”
Många tipsar om citronknep: “Citron är så användbart! Jag lägger ner en klyfta i vattenkokaren och sätter på så får man bort kalkavlagringen,” säger Helene Wennerström. “Citron funkar även väldigt bra om man vill rengöra skärbrädan! Dela en citron och gnid in skärbrädan ordentligt, låt verka en stund och diska sen som vanligt… tar bort alla missfärgningar från mat och dåligt lukt som kan fastna på skärbrädor,” tipsar Sarah Sterner. “Jag tar bort kalk med citronsyra. Tvättar vaskarna med detta samt toaletten. Det är inte giftigt, det används i saft och sylt. Jag rengör även avloppet med det. Strö på lite salt på citronsyran och varmt vatten och det blir superbra i rören! OBS! Inte i gamla hus där det finns gjutjärn!” säger Petra.

Fräscha fogar

Ljusa eller färgade kakelfogar är en utmaning, men saracrespohar en lösning: “Man kan rengöra kakelfogar med wc-rent. Applicera generöst och låt verka 30-60 min innan det torkas bort. Fogarna är vita igen!”

Ännu en överraskning är att diskmedel funkar utmärkt som fläckborttagning. Pysselgumman skriver: “Det knep som jag använder allra mest fick jag av en turkisk kemtvättare på Flemminggatan i Stockholm. Han tipsade om att alltid dutta diskmedel av märket YES (jo, han hävdade att YES är allra bäst faktiskt) på fläcken och gnida in det. När medlet har verkat i en halvtimme ska man lägga in plagget i tvättmaskinen och tvätta som vanligt. Funkar fantastiskt bra, måste jag säga!” Experten Badrumsdrömmar kör också med Yes, men främst på fettfläckar på ulltröjor. “Äter man ofta lunch vid datorn så är risken stor att något trillar ner på just magen/i knäet, och alla mina kashmir- och merinotröjor får detta knep innan jag slänger i smutstvätten. Funkar varje gång! Så det är bara att springa direkt mellan köket och tvättstugan nästa gång olyckan är framme!” Även experten HH Inredning Finsnickeri har ett liknande knep: “Bränner man en kastrull eller har en ståltermos som man vill ha ren: häll i lite maskindiskmedel och slå sen på vatten, låt stå över natten. Det blir rent.”

Damma bakom elementen

Mariannese använder en gammal böjlig tandborste till svåråtkomliga ställen som runt kranar och i springor mellan ytor på spisen. “Till mina omoderna element använder jag en flaskborste. Först blåser jag bort löst damm bakom elementen med hårtorken och är beredd med dammsugaren”, kommenterar hon.

En sockerbit fixar det mesta

Kastruller är snygga att ha framme – om de är rena och fräscha såklart. “Jag har upptäckt att om man bränner kastrullen får man enkelt bort det brända genom att dra rent kastrullbotten med en sockerbit”, skriver experten Sofie Sjöström design.

Hett tips mot blomflugor

“Spännande ämne! Jag har en del tips. Kom att tänka på mitt tips mot blomflugor eftersom jag nyss tipsade en kompis om det. För att bli av med blomflugor kokar jag helt enkelt en liter vatten och häller i avloppet, både stora och lilla hålet i diskhon, varje dag. Det funkar superbra eftersom det heta vattnet tar död på äggen och larverna som ligger i avloppsrören. Dessutom är det miljövänligt!” menar Användaren Milla.

Annorlunda fönsterputs

Man kan hitta på mycket med papper. Peacemärket på väggen i inredaren Emma Sandén gjort själv av frigolit och tidningspapper. Enligt Anki21 går det dessutom fint att putsa fönster utan rengöringsmedel genom att blöta tidningspapper och tvätta med. “Eftertorka med torra tidningsblad. Funkar också på spegelglas!”, avslutar hon.