Monica Persdotter har bott i villa i nästan hela sitt liv. Som barn växte hon upp med trädgårdstomt i Hjulsbro. När hon blev vuxen och fick egen familj blev det inflyttning i villa. Innan hon avslutade kapitlet eget hus, hann hon dessutom med att äga en mindre lantfastighet i Klockrike. Mangårdsbyggnad med en inglasad altan, maskinhall med diverse förråd, tre hektar mark, stor tomt och en himla massa rabatter.

Saknar du livet i villa?

– Att kunna gå ut och sätta mig på farstutrappan med en kopp kaffe, det kan jag sakna, säger Monica Persdotter.

Artikelbild

Jag har gått mycket efter känslan. Det som ligger mig särskilt varm om hjärtat har jag sparat, säger Monica Persdotter.

Vi sitter i hennes stilfullt inredda vardagsrum på andra våningen i ett lägenhetshus i Borensberg. Förmiddagsljuset flödar in behagligt i rummet. Bostadsrätten köpte hon för några år sedan. Monicas lägenhet andas hemtrevligt. Hon har med stor känsla för detaljer skapat ett mysigt hem. Efter ett tag upptäcker man också hennes smarta lösningar till förvaring.

– Jag var på gång att köpa ett radhus, men jag kom till slut fram till att jag ville ha friheten att spontant kunna stänga dörren och åka iväg.

Monica är aktiv och åker gärna på såväl sommar som vintersemester.

Vad är fördelen med att bo i bostadsrätt?
Artikelbild

I vardagsrummet har Monica en alkov där hon placerat ett stort bord för många vänner. Hon byter gärna textilier efter årstid.

– Det primära är att jag slipper skotta snö och klippa gräset. Även om det var sysslor som jag gillade. Bättre än att rensa rabatter exempelvis, säger Monica och ler.

Hon säger att det sköna med hennes nuvarande boende är att hon slipper det stora ansvaret med allmän skötsel.

Artikelbild

I Monicas lägenheter finns flera gulliga inredningsinstallationer. Sovrummet är inrett romantiskt i rosa, grått och vitt.

– Det har jag inte på samma vis nu. Jag har haft hus, och är färdig med det nu.

Hon gör trots det ingen hemlighet av att det var en utmaning att lämna sex rum och kök och flytta till en två-rums lägenhet.

Artikelbild

Borensberg har många fördelar. Här kan jag cykla längs med vackra kanalen och åka skidor eller promenera i elljusspåret. Det är en liten ort med stort innehåll, säger Monica Persdotter.

Kan du berätta hur du planerade inför flytten?

– Det första var att skänka ett stort antal möbler och diverse husgeråd till återvinningen i Motala som kom med en lastbil som vi fyllde till höjden och bredden.

Artikelbild

Att flytta från ett stort hus på landet till en bostadrätt i Borensberg har varit en utmaning. Här tittar vi in hos Monica för att se hur hon galant skapat ett trivsamt hem på liten yta.

Hur tänkte du när du skulle välja?

Till en början tog jag med mig mer än jag behövde. Det var svårt att välja bort. Vissa saker var svårt att skiljas ifrån, berättar Monica.

Artikelbild

När jag satt och bläddrade i en inredningstidning hos tandläkaren såg jag den smarta idén med hyllor kring sängen, berättar Monica Persdotter.

Hon tyckte att det var särskilt svårt att välja bort sådant som bar minnen med sig.

– Saker som jag hade fått från barnen, från vänner vid särskilda högtider. När det är speciella minnen förankrat är det svårare att skiljas från dem. Affektionsvärdet går inte att mäta i pengar.

Artikelbild

I garderoben hänger långa rader av kläder. Praktiskt upphängda på två plan. På andra sidan har hon hängt en hel radda med sina juveler.

Monica har trots allt behållit mycket av det hon fått av barnen, och nära släktingar. Däremot kom hon fram till en annan tillfredställande lösning på hur hon ska kunna välja bort.

– Jag gav bort mycket och gör det fortfarande. Glädjen att se att sakerna kommer någon annan till nytta känns gott, säger hon.

Artikelbild

I de svarta lådorna på hyllorna ovanför mikrovågsugnen har Monica gömt undan hushållsmaskiner.

Vänner, familj och Hjärta till hjärta är några av de som ständigt står på mottagarlistan.

Hon visar runt i sin lägenhet och berättar hur hon tänkt när hon inrett.

Artikelbild

De vackra resväskorna är inte bara en tuff inredningsdetalj, de är också en praktisk förvaring för vinterkläder.

– Idén är inte min, den fick jag från en inredningstidning, säger hon och pekar på hyllorna i sovrummet.

Hennes säng är omgärdad av nätta ljusa garderober. Bra för förvaring men också en fin inramning.

Artikelbild

Monicas bostadsrätt på två rum och kök är ljus och välkomnande, det skvallrar även texten ovanför TV:n om.

Rummet är inrett i varma färger och små detaljer som i sig skapar en romantisk touch. Rosa kuddar, skinnpläd, ett par gulliga barnskor, orkidéer i fönstret.

Hallen är sparsmakad. Monica berättar att det är medvetet för att det ska kännas rymlig och luftig när man kommer hem till henne.

Artikelbild

Badrummet är fräscht nyrenoverat, med ett läckert runt handfat och badrumsskåp i teak.

– Fördelen med bostadsrätt är att jag kan inreda och renovera lägenheten nästan som jag själv vill, men jag slipper att bära det egna ansvaret med det stora underhållet.

Artikelbild

Motvilligt öppnar hon den stora garderoben. Den är proppfull av kläder, ett av Monicas intressen. Jag konstaterar att här finns inget att skämmas för, tvärtom har hon även här tänkt till. Utrymmet har dubbla våningar för kläder och speglar på väggarna för att få utrymmet att kännas större. I den andra garderoben har hon lyckats inreda ett mindre kontor. Skrivare och pärmar står prydligt sida vid sida.

I vardagsrummet har hon plats både för en skön soffa och ett större bord för middag med många vänner. På flera ställen i lägenheten har Monica skapat snillrika och roliga installationer. På ena sidan har hon staplat några resväskor på varandra. På dem har hon lagt en gammal Allers och ett par glasögon.

Artikelbild

– I resväskorna förvarar jag sådant som är säsongsbetonat som mössor och vantar, berättar hon.

Väggen in till köket är borttagen och istället är där en barhylla som ger ett luftigt intryck. Även i köket har hon tänkt till. Här har hon satt upp en extrahylla och i snygga lådor har hon gömt diverse hushållsmaskiner.

Artikelbild

Farstutrappa som Monica berättade att hon saknade ute på landet har hon nu bytt ut till en varmt inredd inglasad balkong med fin utsikt över grönområde i Borensberg. Balkongen har hon inrett för att kunna använda året om.

– Det här har nu blivit en av mina favoritplatser, där jag kan njuta av mitt morgonkaffe, och blicka ut på andra som klipper gräset, säger hon och ler gott.