Vad har man för funderingar och planeringstankar när man är i 20-årsåldern? De flesta tankarna far nog kring studier, jobb, lägenhet eller kring sparandet av pengar till en långresa. När det gäller planering på en vecka framåt kanske tankarna kretsar kring vad man ska göra med kompisarna i helgen eller om man ska köpa de där jeansen. Många i 20-årsåldern har nog långt kvar innan de tänker på husbygge, och val av parkett. Men inte Jonte.

Det senaste året har det mesta kretsat kring hans eget husbygge. Köp av tomt, bygglov, lånelöfte, hur elen ska dras, badrumskakel eller om han ska ha taklister eller ej.

Jonte är 26 år, singel och egna hemsägare.

Artikelbild

Jontes villa stod färdigt i mars i år. "Men man blir väl egentligen aldrig riktigt klar med ett hus", säger han.

Hur fick du idén till att bygga dig en egen villa?

– Tankarna började gro när jag hyrde lägenheten på Mårdstigen här i Borensberg. Jag var sugen på att kunna greja själv med min bostad. Först funderade jag på att köpa ett hus och renovera. Men att renovera innebär en massa byggdamm, säger Jonte som är snickare och därmed vet mycket om byggdamm.

Efter grundskola i Borensberg valde Jonte att gå bygg-programmet på Carlsunds gymnasium i Motala.

– Som liten hängde jag ofta med morsans sambo när han grejade, han är också snickare. Jag gillar att jobba med kroppen och frisk luft är alltid skönt, tycker Jonte.

Artikelbild

"Än så länge har jag inte satt upp några gardiner", säger Jonte. "Det hjälper nog min mamma till med, då byter jag nog ut mattan så att den matchar".

Han har växt upp på orten och det fanns aldrig någon tvekan om att han skulle lägga plattan till huset just här.

Uppe på höjden strax innan rondellen i Borensberg ser man det nya villaområdet. Runt omkring Jontes hus har många precis som han nyligen flyttat in, på andra tomter intill pågår fortfarande ett febrilt arbete med att bygga.

Artikelbild

Vedstället har Jonte byggt själv. "Det var rätt tungt att bära in, men det står stadigt," säger han.

– Vi har en särskild samhörighet vi som bor i Borensberg. Vi umgås med varandra, man känner en hemkänsla, och så är det ändå nära till Linköping och Motala, säger han.

Tillbaka till funderingarna om eget. De blev till slut väldigt starka för Jonte.

Artikelbild

När höstmörkret börja falla är det extra skönt med fasadbelysning.

– Jag tänkte, ”fan vad gött det skulle vara att ha nytt”.

Han tog kontakt med kommunen. Här var det tomtkö men till slut blev det några lediga tomter även i Borensberg.

Artikelbild

Stolt visar Jonte bilder på hur huset vuxit fram från en tom tomt, platta, takreglar och väggar till ett eget boende.

– När jag väl bestämde mig var det inte så många tomter kvar som var lediga, men jag såg att det här var ett bra läge, säger Jonte när vi tittar ut genom fönstren, ut över björkarna och de låga solstrålarna med höstljus som lägger sig på den fina ekparketten i hans allrum.

Jonte åkte upp till tomten vid olika tillfällen för att konstatera att där huset skulle stå skulle han ha en stor beskärd del av sol under nästan hela ljusa dagen.

Artikelbild

Jonte valde sin tomt med omsorg. Ljuset flödar fint in och landar på parketten.

Reaktionen från föräldrar, kompisar, bygglovskontoret och mäklaren var allt igenom positiv. Den första banken fick han avslag ifrån, trots att hade sparat ihop en bra grundplåt av pengar ända sedan han började jobba som snickare på Skanska direkt efter gymnasiet. Den andra banken tyckte projektet lät spännande och sa ja till lån. Jonte lämnade då in en kalkyl till sin nya bank.

– Huset skulle egentligen bli dyrare att producera. Tack vare att jag var med själv och reste huset och att jag har gjort det mesta av det invändiga arbetet själv, blev husets kostnad allt som allt några hundratusen billigare, berättar Jonte.

Artikelbild

"Här skulle det egentligen ha varit en vägg. Istället beställde jag en träskiva av en kompis som fick designa den ur eget huvud", berättar Jonte.

Jonte ser sitt hus som en investering. Att redan i 20-årsåldern bygga ett eget hem gör att han har många år på sig att amortera.

Stötte du på några bekymmer under själva bygget av huset?
Artikelbild

Ett pinigsbord är centralt placerat i Jontes hem. Här umgås han med kompisar.

– Så klart jag gjorde, men det löser man. Vissa saker vet man inte hur man ska göra. Som tur är har jag många kompisar och släktingar som är hantverkare som jag kunde fråga, berättar han.

Vi sitter vid Jontes köksbord och pratar. Han visar bilder från bygget. Bland annat en bild med julgran mitt inne där byggarbetet pågick som bäst. Han berättar hur han inte ens på julafton 2017 kunde låta bli att åka upp till huset och snickra lite.

Artikelbild

"Vi brukar stänga till sovrummet när vi har fest. För att inte risker att någon spiller på heltäckningsmattan", säger Jonte.

Var det inte läskigt att vara din egen byggherre?

– Jo, det var det i början. När jag väl fått grönt ljus att börja bygget släppte den första pucken. Jag vet vad jag håller på med som snickare och har jag god koll på det, men vad alla detaljer i materialet skulle kosta hade jag ingen susning om.

Artikelbild

Därför var det skönt att kunna luta sig mot kalkylen, menar Jonte.

Vi tar en sväng runt i villan. Rumsplaneringen av huset är luftig. Högt till tak och stora ytor att umgås på. Inredningen är stilfullt enkel.

Artikelbild

– När man ändå bygger är det kul att ta med sådant som vi snickare kallar för krimskrams, säger han och ler.

Det han syftar på är hur han kopplat all belysning så att han kan styra den med hjälp av sin mobiltelefon.

Artikelbild

Att det bor en ung kille själv i huset som är snickare avslöjas bara vid några ställen i huset. Alla verktygen som är placerade på tvättmaskinen till exempel, och så det stora pingisbordet som tar upp ett helt rum.

– Jag hade egentligen tänkt köpa ett biljardbord, men det var billigare med ett pingisbord. Här är det kul att öla med kompisarna, säger Jonte.

Artikelbild

Strax intill pingisbordet finns ytterligare två rum. Ett rum som är inrett till gästrum. Sedan går vi också ut och tittar på huset. Nu har det börja mörkna och man ser den fina ytterbelysningen. Det blir nog ännu mysigare när höstens mörker kommer.

– Nästa vecka börjar jag bygga garaget. Jag har också kvar att bygga altanen och anlägga trädgården.

Artikelbild

Det får bli till våren, säger Jonte Bremer, 26 år, som kan stoltsera med att han byggt sitt egna hus knappt 20 år efter att han lärt sig läsa och skriva.