En lång rad villor med en uppseendeväckande prislapp är till salu i Östergötland just nu. Det dyraste objektet är en villa på 315 kvadratmeter på Bråviksvägen i Lindö i Norrköping. Det är mäklaren Magnus Dahlgren som har fått uppdraget att sälja. Han betecknar just Lindö som ett av de hetaste områdena i Norrköping, vid sidan av klassiska områden som Kneippen, Klingsberg och Oxelbergen. Men vem köper egentligen en villa för nästan 15 miljoner?

– Det är nästan omöjligt att svara på. Men det är en person som är beredd att betala för maximal kvalitet. Och dessutom någon som har ekonomin för det, säger Magnus Dahlgren.

Han får medhåll av Sebastian Karlsson på Fastighetsbyrån Linköping, som är den mäklare som ska sälja det näst dyraste objektet på vår lista, en villa på Nedre Norrängen i Bestorp, med ett utgångspris på 13 500 000 kronor. Han menar att spekulanterna kan variera, att det inte finns någon typisk köpare.

Artikelbild

| Villan i Lindö toppar listan. Priset ligger på 14 800 000 kronor.

­– Det kan vara företagare från Linköping, juridiska personer, men också vanliga privatpersoner som har en bra plånbok och känner att de har möjlighet att bo lyxigt. Men det är inte den "normala" familjen som har möjlighet att finansiera ett köp på den här nivån, säger han.

Så hur svårt är det att hitta köpare till så här exklusiva objekt?

– På den här nivån finns det givetvis färre spekulanter. Ju lägre prisklasser, desto fler spekulanter, säger Magnus Dahlgren.

Sebastian Karlsson menar att affärer på den här nivån kräver ett annat förarbete och att det tar längre tid att slutföra en affär. Villan i Bestorp kommer nu till exempel att marknadsföras i Dagens Industri för att locka rätt potentiella köpare.

Artikelbild

| I Bestorp är den här villan till salu för 13 500 000 kronor.

– Vi vill nå upp till marknaden i Stockholm, för vi tror att det finns en annan köpkraft där. Många från Linköping har ju flyttat till Stockholm och kanske vill flytta hem igen, säger han.

– Vi hoppas kunna hitta en köpare som vill bo i huset och förvalta det.

Om du är sugen på att titta på något av objekten är det ingen öppen visning som gäller. Istället måste besöket bokas hos mäklaren. Men får vem som helst titta?

Sebastian Karlsson menar att han inte nekar någon att komma på visning.

– Vi begär inget kvitto på deras likvida medel, och vi kan ju inte gå ut och neka någon att komma och titta, det skulle ju vara en typ av diskriminering, säger han.

Men Sebastian Karlsson menar att de ändå inte har problem med nyfikna som kommer trots att de egentligen inte är intresserade.

– Nej, folk förstår att det är en seriös affär det handlar om, säger Sebastian Karlsson.

Magnus Dahlgren däremot uppger att det görs en selektering över vem som får komma på visning av de här objekten.

– Det är inte till allmän beskådan. Säljaren är inte intresserad det, de vill ha dit skarpa intressenter som har möjlighet att köpa huset.

Se de dyraste bostäderna i Östergötland i listan här nedanför.