Citrusfrukter, citronsyra i pulverform och citronsyralösning (ungefär en halv tesked citronsyra per deciliter vatten) är utmärkta och miljövänliga rengöringsmedel och har många användningsområden. Här några exempel:

Använd en halv grapefrukt eller citron som svamp och gnugga rent diskbänk, badkar och handfat. Strö gärna salt på ytan först för att få lite skrubbeffekt.

Mikrovågsugnen rengörs lätt med hjälp genom att placera en skål vatten med några citronskivor i mikron och köra den i 30 sekunder på 600 W. Torka sedan ur med en fuktig trasa.

Fläckar av bär på textil gnuggas bort med citron eller citronsyra. Om fläcken är gammal så mjuka upp den med glycerol först.

Blanda citron, såpa och vatten i en sprejflaska, spreja i toalettstolen och låt stå över natten. Spola sedan och toaletten är ren.

En del citronsaft och två delar olivolja är bra golv- och möbelpolish.

Förebygg beläggning i diskmaskinen genom att tillföra en matsked citronsyra då och då.

Rengör kastruller genom att hälla i citronsyralösning och låt det stå ett tag. Skölj ur.

Citron fungerar också som att putsa mässing och nysilver med.

Ett väldoftande rengöringsmedel för badrummet får du genom att skala några citrusfrukter. Lägg skalen i en skål och häll över vitvinsvinäger och låt det sedan stå och dra. Sila och häll över i en sprejflaska.