Ulla Franzén Nilsson bjöd in tidningen för att titta på gårdens”titthålstapeter”. Då visste vi inte mer än att tapeterna är signerade "J Nyman" år 1854 och avbildar marina motiv som delvis känns utländska.

Efter publiceringen har Ulla kontaktats av flera personer som vet mer om målaren. En av dem är Sven Kask i Vimmerby, som kan berätta mycket om Johan Hilarius Nyman, som målaren hette.

Läs mer: Mamman: "Rör aldrig tapeterna"

Artikelbild

| En närmare titt på de handmålade scenerna.

Han föddes i Stockholm 1816 och dog av lungsot i Gärdserum i Åtvidabergs kommun 1859, bara 44 år gammal. I kyrkboken i Gärdserum skriver prästen vid hans död att han var "en arbetsam och till yrket skicklig man", samt att han "arbetat i åtskilliga in- och utrikes städer".

Johan Nyman karaktäriserades också som en "artist och målare" som vistats en del utomlands.

Han bodde en tid vid Döderhult i Oskarshamn och kom sedan till kyrkbyn Bodsgård nära den vackra sockenkyrkan i Gärdserum. Orten ligger mindre än två mil fågelvägen från Drängsbo.

1847 bodde Johan Nyman i Organistgården och 1848 i fastigheten Hultaholm. Samma år gifte han sig med barnmorskan Karolina Bjurström i Gärdserums kyrka. 1850 flyttade familjen till Barnmorskebostället.

Artikelbild

| Hos Christer och Ulla behövs inga tavlor på väggarna.

Johan och Karolina fick fem barn, som alla överlevde, men yngsta barnet föddes efter Johans egen död.

Han hade en målarlärling som hette Johannes Johansson, född 1841 i Hannäs.

Artikelbild

| Kanske en ostindiefarare på väg från Kina?

En annan som kontaktat Ulla Franzén Nilsson är Annika Sandström i Vimmerby, som i sin ägo har två tavlor målade i Frängsbo, kanske av denne lärling.