Alkohol fortfarande vanligaste drogen bland unga

Media rapporterar att ungdomar dricker allt mindre och att det är lustgas och andra droger som föräldrar ska oroa sig för nu.

Debatt2022-10-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför höstlovet och halloweenfiranden vill vi nyansera bilden och påminna om att alkohol fortfarande är den absolut vanligaste drogen bland unga. Den positiva nedgången i alkoholkonsumtion har inte kompenserats med en uppgång i användning av lustgas och andra droger. Alkohol är fortsatt mycket vanligare. 4 av 10 niondeklassare och 7 av 10 elever på gymnasiets år 2 har druckit alkohol. Att jämföras med lustgas som testats av 6 procent i årskurs 9, och 17 procent av eleverna i år 2 på gymnasiet.

Vi får inte blunda för att det handlar om väldigt många minderåriga som dricker alkohol givet de problem som alkohol orsakar. För tonåringar är det vanligast att hamna i gräl, att ha förstört saker eller blivit fotad eller filmad i en kränkande eller pinsam situation. Närmare varannan tonåring har själva undvikit att dricka alkohol på grund av oro för att råka illa ut och drygt varannan har någon kompis som har råkat illa ut.

För att undvika att ungdomar råkar illa ut behövs engagerade vuxna. När vi på IQ frågar tonåringar finns det närmast en total enighet att det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända, och till skillnad mot vad många föräldrar kanske tror så svarar en klar majoritet av tonåringarna att de skulle kontakta sina föräldrar om de behövde hjälp, trots att de hade druckit alkohol. Varannan förälder är orolig för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol, men att prata med sina tonåringar om alkohol kan många gånger vara svårt. IQ har därför samlat fakta och tips till dig som tonårsförälder på tonårsparlören.se. Här ger vi fem snabba tips:  

1. Ge kärlek och visa omtanke: Det behövs, oavsett ålder. Visa att du finns där och om du är orolig för något, berätta varför.

2. Visa intresse och lyssna: Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar.

3. Kom ihåg att du är en förebild: Barn lyssnar till vad vuxna säger och ser vad de gör, även när det gäller alkohol. 

4. Var tydlig och sätt gränser: Var tydlig med vad du förväntar dig. Då vet tonåringen var du står och vad som gäller.

5. Bjud inte på alkohol och köp inte ut: Att köpa ut är olagligt och tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga.

Oavsett om du är förälder eller inte, så är du viktig som vuxen. Det behövs fler vuxna ute bland våra tonåringar på kvällar och helger. Gå gärna ut en sväng på stan eller byn där du bor. För alla kan vi göra något.