Då undrar jag om dessa företrädare för dessa partier har varit ute i verkligheten och sett hur det är?
Visst finns det människor som inte vill jobba men det är en mycket liten minoritet. Det alla flesta vill jobba och göra rätt för sig. Titta bara på vilka som arbetar inom vård, städ, hotell och restaurangnäringen. Inom dessa yrken så är övervägande utrikesfödda. Vad skulle hända om dessa människor inte fanns i vårt samhälle?
Jag kan också hålla med om att vi måste göra mer för att få ned arbetslöshetssiffrorna. Det är inte ok! Men att skylla på att bidragen är för höga och att människor är lata, är inte rätt mot alla de människor som är arbetslösa och som söker mängder av jobb varje vecka, eller de människor som är sjuka och som allra helst skulle vilja bli friska och kunna återgå till sitt arbete.
Hur många av de från högern som hela tiden vill sänka bidragen har mött dessa människor? Människor som är helt förtvivlade för att man måste be om bidrag för att överleva. Ett bidrag som utgår från existensminimum och kan vara svårt att överleva på. Många känner också en skam när de inte själva kan klara sig utan måste be om hjälp. Dessa bidrag vill högern försämra och därmed tvinga människor in på arbetsmarknaden oavsett om man är sjuk, passar för arbetet eller inte.
Denna politik som högern driver innebär endast hopplöshet, psykisk ohälsa och utanförskap för den enskilde. Hjälp i stället människor in på arbetsmarknaden genom adekvat utbildning, validering av befintlig utbildning och arbetsgivare som är mer villig att anställa utlandsfödda eller människor som har varit långtidssjukskriven men som har fått fysisk och psykisk hjälp för att kunna återgå till lämpligt arbete.
Alla ska bli behandlade med respekt
Jag är så trött på att vid varje tillfälle så uttrycker högerpartierna att invandrarna, sjukskrivna och arbetslösa är lata och dessa grupper vill bara leva på bidrag och att bidragen måste sänkas. Nu senast i partiledardebatten den 10 oktober.
Denna politik som högern driver innebär endast hopplöshet, psykisk ohälsa och utanförskap för den enskilde, menar debattören.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.