Tyvärr lider många männi-skor av psykiskt ohälsa i-dag. Och vad värre är, alltför många tvingas vänta oacceptabelt länge på hjälp.
Arvet från vänsterkoalitionens försummelse när det gäller att se och finna åtgärder för detta tynger den nya alliansregeringen med stort bekymmer.
Det är därför så glädjande att vi förberedde oss noga för att kunna sätta in offensiva åtgärder som snabbt kan påverka det dystra läget för de psykiskt sjuka.
Vår analys och våra åtgärder för en psykiatri i kris bekräftas i allt väsentligt av den nationella psykiatrisamordnaren Anders Miltons rapport och förslag, som offentliggjordes den 27 november.
Omedelbart efter valet presenterade vi från alliansen en enorm satsning om 500 miljoner kronor under 2007 för att förbättra vården de psykiskt sjuka.
Resurstillskottet ger möjligheter till att förbättra personalens kompetens och att öka tillgången till psykiatriker, psykologer och kuratorer i primärvården.
I sin tur medger detta att eventuella problem kan åtgärdas tidigt, innan farliga och omotiverade väntetider riskerar förvärra och fördjupa den psykiska sjukdomen som sådan. Fler platser i vården och omsorgen kan också skapas, inom både den slutna vården och för lämpliga boenden där kompetent stöd finns tillgängligt.
När psykiska problem drabbar barn och ungdomar måste hjälp snabbt finnas till hands för dem och deras familjer.
God tillgång till, och nära samverkan mellan, flera yrkesgrupper med olika specialkompetenser är här bästa receptet för att mota och förebygga fortsatt utveckling av psykisk ohälsa och psykosociala svårigheter hos de unga och deras närstående.
Att det finns alldeles för få personer med rätt och samlad kompetens för att orka, vilja och kunna utföra ett viktigt och grannlaga arbete är helt enkelt inte acceptabelt i ett välfärdssamhälle som Sverige. Inte heller är det acceptabelt med långa väntetider.
Vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin behöver därför stärkas. Väntetiden till en utredning bör aldrig vara mer än en månad.
Alliansregeringen inleder nu en positiv utveckling som kommer att fortsätta även de kommande åren. Ytterligare 750 miljoner kronor finns avsatta för bland annat personliga ombud och ett särskilt stöd till Nationella hjälplinjen, som erbjuder kris- och stödsamtal.
Alliansen är redo att ge fler besked om hur den psykiatriska vården ska förbättras genom att lägga fram en bred handlingsplan under nästa år.
Efter flera år med tomt socialdemokratiskt prat om psykiatrin levererar alliansen nu konkreta förbättringar för de psykiskt sjuka från första budgeten.
Full fart i jobbpolitiken ger också mera resurser framöver, som raskt kan komma de psykiskt sjuka till del.
Riktigt, rättvist och, i allra högsta grad - på tiden!
Finn Bengtsson
Arkivbild: TOMMY PEDERSEN /PRESSENS BILD