Samtidigt som kommuner runt om i landet lägger stor kraft på att bekämpa brottslighet och skapa tryggare samhällen, pratas det förvånansvärt lite om det förebyggande arbetet kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar – det vi kallar ANDTS.
Trots starka samband mellan substansanvändning, psykisk ohälsa, skolsvårigheter och kriminalitet, har budgeten för ANDTS-arbetet krympt med närmare två tredjedelar de senaste tio åren. Samtidigt ligger satsningarna på historiskt låg nivå, trots att problemen inte minskat.
Den nya socialtjänstlagen ger kommunerna ökade möjligheter att arbeta förebyggande med fokus på tidig upptäckt och insatser för barn och unga. Men ska lagen fungera i praktiken krävs tydliga mål, resurser och mandat – och lokala samordnare som kan hålla ihop arbetet mellan socialtjänst, skola, polis, civilsamhälle och andra relevanta aktörer.
Vi vet att det som gör skillnad är att stärka skyddsfaktorer som en nära relation mellan barn och föräldrar, skolans förmåga att se och stötta varje elev, samt meningsfull fritid i positiva sammanhang. Dessa insatser kräver struktur, samordning och resurser lokalt.
I Östergötland finns exempel på kommuner som tagit viktiga steg för att bygga upp ett strukturerat förebyggande arbete. Men det krävs att satsningarna får fortsätta – med långsiktig finansiering, tydliga mandat och politiskt stöd. Regionen har möjlighet att visa vägen och visa att förebyggande arbete är en avgörande del i att skapa trygga samhällen.
Nu måste det förebyggande arbetet få en tydligare prioritet i varje kommun. På många håll finns både kunskap och engagemang, men det krävs även en politisk vilja för att skapa förutsättningar för ett arbete som verkligen gör skillnad – för både individ och samhälle.