Arbetsrätt med inflytande - modellen för Sverige

debatt2006-11-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att få en växande arbetsmarknad med fler, bättre och växande företag är självklart något som vi som facklig organisation stöder helhjärtat. Att då hävda att det är arbetsrätten som är "urmodig och ett hinder mot nya jobb" stämmer inte alls med det vi ser på företagen.

Svensk arbetsrätt bygger på att arbetsmarknadens parter, det vill säga medlemmar och företagare, har ett stort inflytande över villkor och vad som gäller på arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om löner, pensioner och rätt till övertidsersättning. Detta tycker vi är en utmärkt lösning! Alternativet skulle vara att riksdagen fattar beslut eller en helt oreglerad arbetsmarknad.

Vi tror inte ett ögonblick att det skulle skapa fler jobb eller innebära en bättre arbetsmarknad. Däremot finns det annat som både vi som parter samt riksdag och regering kan göra.

Det kan handla om flexibelt utbildningssystem med alternativa utbildningsformer, bra infrastruktur, tid för kompetensutveckling och medarbetarnas engagemang för att utveckla företaget.

Turordningsreglerna i Las innehåller två begrepp - anställningstid samt kvalifikationer. Att tro att det endast är anställningstid som är avgörande i en förhandling är en grov missuppfattning. Vi sitter dagligen med arbetsgivare där vi diskuterar kvalifikationer och hur verksamheten som finns kvar på företaget ska fungera effektivt. Att vi nästan alltid kommer överens är väl ett tecken på att Las fungerar.

När vi möter medlemmar på olika företag i Östergötland talar många om vikten av trygghet. De allra flesta är mycket medvetna om att tryggheten inte främst sitter i antal anställningsår på arbetsplatsen. Det är nämligen inte så det fungerar - varken i praktiken eller i våra lagar och avtal. Att ha rätt kompetens för de arbetsuppgifter som ska utföras är en förutsättning för att behålla jobbet. Det som däremot skapar vantrivsel och otrygghet är att många organisationer är alltför hårt slimmade och att det saknas tid för utveckling. Det är detta debatten borde handla om - inte att det är svårt att säga upp folk. Det är en myt.

Att regeringen lämnar Las orörd är ett tecken på att vi som arbetsmarknadens parter kan hantera frågan på ett bra sätt. Jag tror att arbetsmarknaden behöver tydliga och rimliga regler både kring uppsägning och vid anställning. Detta ger Las.

Vi ser fram emot en fortsatt diskussion om hur vi som finns på arbetsmarknaden kan vara med i att skapa välfungerande företag med kompetenta medarbetare. Låt oss prata om det och inte sprida tveksamma förställningar om svensk arbetsrätt.

PER-ERIK DJÄRF REGIONCHEF SIF ÖSTERGÖTLAND

Läs mer om