Om arbetslösheten ska minska och tillväxten öka måste villkoren förbättras för små och medelstora företag. Även entreprenörskap bör stödjas på ett betydligt bättre sätt än hitintills.
Företagen framhåller så gott som undantagslöst att det stora problemet är tillgång till riskvilligt kapital. Många företagare får sätta hus och andra tillgångar i pant för att få riskkapital. En del gör det, medan andra av förståeliga skäl avstår. Hur många tusen nya arbetstillfällen skulle inte skapas om riskkapital blir mer lättillgängligt?
En möjlighet är att ge banker och andra kreditgivare incitament för att en viss procentandel av utlåningsbeloppet avsätts för risk- kapital till små och medelstora företag. Ett annat förslag är att en viss del av AP-fondernas medel får användas i detta syfte.
I Östergötland har vi en hyfsad tillväxt men en något högre arbetslöshet än genomsnittet. En hel del små och medelstora företag i länet har goda expansionsmöjligheter. Men det krävs bättre tillgång på kapital. Och när företagen investerar sker det i regel nyanställningar.
Som regionala aktörer kan vi själva påverka tillväxten i länet. Att vänta på att Stockholm ska lösa våra problem är ingen begåvad eller konstruktiv strategi.
Under en längre tid har vi diskuterat förutsättningar för en regional riskkapitalfond i Östergötland. Ägare av fonden skulle både kunna vara offentliga och privata aktörer. Det kan vara en försöksverksamhet under ett antal år. Verksamheten utvärderas med huvudkriterierna hur det har påverkat tillväxt och sysselsättning. Om det visar sig vara effektivt kan modellen införas i andra län.
Jag föreslår att Östsam tillsammans med universitetet, ALMI och ett antal privata aktörer utreder om det finns intresse och praktiska möjligheter att skapa en riskkapitalfond i Östergötland. Kanske kan man också utvidga uppdraget till att diskutera andra tillväxtfrågor.
LARS "Laban" BENGTSSON
Blivande andre vice ordförande i Östsam