Bankomat talar med dubbla tungor om kontanterna

Antalet tillgängliga uttagsautomater minskar drastiskt. En stor anledning är att Bankomat, den dominerande aktören som ägs av storbankerna, plockar bort automat efter automat över hela landet, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Tacka sjutton för att kontantanvändningen går ner när Bankomat själva gör det svårare att få tag på dem, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Tacka sjutton för att kontantanvändningen går ner när Bankomat själva gör det svårare att få tag på dem, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Foto: Mats Carlsson/Corren arkiv

Debatt2025-05-09 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1 januari 2021 trädde en lag i kraft som säger att allmänheten ska ha tillgång till uttagsautomater. Lagen säger att de största bankerna är skyldiga att se till att det finns möjligheter till kontantuttag i hela landet. Kravet är utformat som en geografisk modell där det inte får vara mer än 25 km till ett uttagsställe för i princip hela befolkningen.

Syftet med lagen är att det ska bli lättare att få tag på kontanter. Vad gör då Bankomat? Jo, de sätter en plan i verket där uttagsautomater tas bort på alla möjliga ställen som det nämnda lagkravet inte täcker. I våra städer och på mindre orter tas den ena av två uttagsautomater bort. Den centrala, vid torget eller vid ortens station/resecentrum försvinner, medan den som blir kvar ofta är placerad inne i ett köpcentrum, oåtkomlig utanför butikernas öppettider och svårtillgänglig för den som inte är bilburen.

Detta mönster ser vi på Kontantupproret upprepas på ort efter ort. Bara i år ska ytterligare 35 uttagsautomater tas bort. Folk blir både ledsna och förbannade. Den centrala Bankomaten var som deras trygga punkt, dit de gick innan caféet eller för att handla något, är borta.

Bankomat själva brukar i detta läge svara att kontanterna är viktiga, men att de bara följer marknaden. Kontantanvändningen har gått ner och efterfrågan minskar. Därför tar de bort uttagsautomaterna. 

Det är rent struntprat. Tacka sjutton för att kontantanvändningen går ner när Bankomat själva gör det svårare att få tag på dem!

Dessutom är detta helt i strid mot den politiska viljan att säkra tillgången till kontanter. Motiven bakom lagen från 2021 är tydliga – alla invånare ska kunna ha tillgång till kontanter. Bankomats agerande är därför i praktiken en form av lagtrots.

Sedan lagens tillkomst har omvärldsläget försämrats och stärkt argumenten för kontanterna än mer. Ett fungerande kontantsystem är avgörande för att vi ska kunna sköta betalningar i en kris- eller krigssituation, något även Riksbanken lyft fram i sina rapporter.

Från Kontantupproret – och det är många som står bakom oss – kräver vi därför:

* Ett omedelbart stopp för stängningar av Bankomats uttagsautomater. Allmänheten ska ha en verklig tillgång till kontantservice över hela landet.

* Att bankerna, som en del i deras skyldighet att erbjuda kontantservice, utan avgift ska ta emot dagskassor från butiker och näringsställen.

 * Att Post- och telestyrelsen – eller om regeringen finner annan instans bättre lämpad – inleder en verklig tillsyn av lagens efterlevnad. Den nuvarande, som inräknar livsmedelsbutiker som låter kunder runda av uppåt vid köp, håller inte.

Det är hög tid att riksdag och regering sätter ner foten mot storbankerna och Bankomat. Deras agerande är i direkt strid mot både folkviljan och viktiga samhällsintressen. Det får vara nog med dubbelspel om våra kontanter.