Kultur- och fritidsnämnden fick tillfälle att yttra sig över det svar som länsstyrelsen gett till förvaltningsrätten angående flytten av Garnisonsmuseet. Man kan nu notera att länsstyrelsen i sitt yttrande medger att myndighetens handläggning av byggnadsminnesförklaringen av Röda magasinet har brister. Länsstyrelsen fullföljde inte de krav lagstiftningen ställer på myndigheten vid en byggnadsminnesförklaring, oavsett om byggnaden tidigare haft skydd eller inte.
Handlingarna i länsstyrelsens arkiv pekar på att Röda magasinet blev byggnadsminne 1997, det vill säga tolv år efter det att Försvarets arbetsgrupp för byggnadsminnesmärken gjorde sin bedömning. Länsstyrelsen har således blandat ihop i sitt yttrande, flera olika beslutsinstansers ställningstaganden, gjorda vid olika tillfällen under tolv år.
Länsstyrelsen var, när Röda magasinet blev ett vanligt byggnadsminne, vid sin handläggning inte bunden av regeringsbeslutet. Länsstyrelsen i Skåne län har handlagt liknande ärenden. Röda magasinets beslutshistorik liknar handläggningen beträffande P 7/ Lv4 i Ystad. Där gjorde länsstyrelsen i Skåne län en egen bedömning och upphävde byggnadsminnesförklaringen. Sammantaget har olika länsstyrelser upphävt tolv byggnadsminnesförklaringar, vilka ursprungligen varit statliga byggnadsminnesförklaringar som haft av regeringen såväl beslutade som utformade skyddsföreskrifter.
I sitt yttrande hävdar länsstyrelsen Östergötland att den i början av 1990-talet såg Röda magasinet som en del av ett större kulturhistoriskt sammanhang. Länsstyrelsen skriver att kasernbyggnaderna är kärnan i området, vilket underförstått kan tolkas som att myndigheten hade den åsikten när den 1997 tog över ansvaret för byggnadsminnet från Riksantikvarieämbetet.
Det finns inga belägg i länsstyrelsens eget arkiv för det påståendet. Hade så varit fallet är det rimligt att länsstyrelsen vid den tidpunkten hade övervägt att byggnadsminnesförklara fler byggnader samt att utöka skyddsområdet. Det saknas faktiskt belägg för att länsstyrelsen 1997 gjorde någon bedömning av Röda magasinets kulturhistoriska värde.
Länsstyrelsen motiverade inte byggnadsminnesförklaringen. Detta är en väsentlig brist, då det enligt Riksantikvarieämbetet just är det motivet som skall vara utgångspunkten för vad som skall kunna tillåtas ligga till grund vid liknande tillståndsprövningar. Detta är anmärkningsvärt, eftersom inget motiv heller angavs när Röda magasinet 1935 första gången skyddades.
Noteras kan att länsstyrelsen numera delar kommunens uppfattning om att det av länsstyrelsen åberopade PM:et om utvecklingen av Friluftsmuseet Gamla Linköping saknar relevans för detta ärende. Dessutom vidgår länsstyrelsen att dess handläggning när Röda magasinet blev byggnadsminne inte var perfekt!
Nu väntar vi på förvaltningsrättens dom avseende flytten av Garnisonsmuseet. Kommunens samtliga instanser är positiva för en flytt upp till Gamla Linköping/Vallaområdet och medel finns avsatta ur Westman Wernerska fonden för detta.