Bildts optioner kan vara mutbrott

Utrikesminster Carl Bildts optionsaffärer kommenteras av MARTIN TOLLÉN, socialdemokrat från Linköping.

debatt2007-01-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Carl Bildt var nyutsedd utrikesminister väcktes frågor om hur hans engagemang i Vostok Nafta skulle komma att påverka hans arbete. Främst var det hans innehav av optioner i bolaget som kritiserades; skulle Bildts ekonomiska intressen påverka hans agerande som utrikesminister?

Bildt hävdade att det inte var möjligt för honom att avstå från optionerna. Det har nu visat sig vara felaktigt. Frågan är om Bildt försökte klara sig undan genom att ljuga medvetet eller om han uttalade sig tvärsäkert om någonting han inte visste - men rimligen borde ha vetat - någonting om.

I dagarna visade det sig att det faktiskt var ännu mer allvarligt. I villkoren för optionsprogrammet som Vostok Naftas bolagsstämma beslutat om står det:

"Optionerna kan endast utnyttjas under förutsättning att optionsinnehavaren vid tidpunkten för utnyttjandet fortfarande är anställd i koncernen eller fortfarande har ett konsultuppdrag i koncernen. [---] Optionerna förfaller om uppdraget som styrelseledamot upphör på ledamotens egen begäran."

I och med att Bildt lämnade styrelseuppdraget förföll optionerna. Men Vostok Naftas styrelse har beslutat att Bildt ska få behålla dem - i strid med vad bolagets bolagsstämma beslutat. Styrelsen har alltså beslutat att ge Carl Bildt en gåva som motsvarar optionernas värde.

Aktiebolagsslagen - både i Sverige där Vostok Nafta är noterat och i Bermuda där bolaget är registrerat - ålägger en bolagsstyrelse att alltid agera i bolagets intresse. Om de fattar beslut som står i strid med bolagets intresse kan styrelseledamöterna bli personligt ersättningsskyldiga för den skada de åsamkat bolaget och aktieägarna. I det här fallet är skadan värdet på den gåvan bolagsstyrelsen skänkt Carl Bildt. Vi får se om någon aktieägare i Vostok Nafta kräver att styrelsen ersätter bolaget.

Men det är möjligt att styrelsen kan klara sig - de kan alltid hävda att det varit i företagets intresse de beslutat att skänka miljonbelopp till Sveriges utrikesminister. Fast det är ännu allvarligare. Då kan det vara bestickning. Genom att ta emot gåvan gör sig Carl Bildt i så fall skyldig till mutbrott.

Martin Tollén

Läs mer om