I Östergötland fick under 2024 endast 7 procent av de barn och unga som bedömts behöva behandling hos BUP vård i rimlig tid. Det är den sämsta tillgängligheten av alla patientgrupper. Väntan på hjälp är särskilt svår för unga – deras psykiska hälsa riskerar att försämras allvarligt under månader utan stöd. I Sverige försöker fler än 5 000 unga ta sina liv varje år. Det är oacceptabelt.
Ungdomsenkäten "Om mig" visar att var tionde ungdom i Östergötland saknar en nära vän. I årskurs 8 uppger var fjärde tjej och var tjugonde kille att de har daglig oro eller ångest. Press, stress och könsnormer är möjliga förklaringar. Samtidigt visar enkäten tydligt vad som stärker ungas psykiska hälsa: fysisk aktivitet, goda relationer, tillit till sig själv – och en trygg familjeekonomi.
Unga säger att deras hälsa skulle förbättras med bättre sömn och matvanor, mindre skärmtid och mer tid med föräldrar och kompisar. Sådant kan vi vuxna påverka. Men när det inte räcker, måste barn- och ungdomshälsan och BUP finnas där – i tid. Att då tvingas vänta månader på behandling är inte okej.
Vården i Östergötland har genomgått ett stålbad. Psykiatrin ska nu bemannas som år 2020. "En väg in", som skulle ge unga ett första stöd och vägledning, har tappat stora delar av den hängivna personalen – sist in först ut. BUP har bantats, och ätstörningsvården har slutat ta emot remisser. Det ska utredas ett "annat sätt" att bedriva ätstörningsvård – men detta nya sätt finns ännu inte på plats – en bakvänd ordning.
Det politiska styret i Region Östergötland – M, KD, L med stöd av SD – har överlämnat till Psykiatricentrum att göra nedskärningar så budgeten räcker, utan att själva ta ansvar för prioriteringar. Omfattningen av den psykiatriska vården motsvarar inte dagens vårdbehov. Bara 7 procent får behandling på BUP i tid. Förändrade arbetssätt, justerade beställningar och prioriteringar måste göras. Det är dags att vuxenvärlden – inklusive politiken – tar sitt ansvar.
Centerpartiet vill se en kraftsamling för barn och ungas psykiska hälsa, vi vill stärka ”En väg in”, ätstörningsvården och säkra tillgången till BUP.