Replik på "Öka digitaliseringen i vården", Koalition för Östergötland, 21/6.
Återigen skriver våra landstingspolitiker om den ökade digitaliseringen i vården. Den här gången skall man bli ekonomiskt premierad av innovationer som kan utveckla regionen samt spara pengar, litet som en uppfinnartävling.
Vidare vill man öka antalet virituella kontakter, det vill säga möten över internet. Jag har tidigare bemött dessa idéer här på debattsidan och bjöd kort efter förra omgången in en av medförfattarna för en öppen diskussion på vår vårdcentral. Jag ville veta hur man såg på dessa möten över internet och om det fanns någon konsekvensanalys genomförd. Varför var det nödvändigt att träffas på Skype istället för att ses på vårdenheten? Svaret var då att ”människor har idag inte tid att gå till doktorn”. Ja, ni läste rätt, dessutom fanns det ju privata aktörer på marknaden som väl behövde ett alternativ från regionen.
I min enfald trodde jag nog att sjukdom prioriterades framför skola och arbete, men ack så man bedrog sig. Är man en smula konspiratoriskt lagd kan man ju få för sig att det är en del i att lösa stora bemanningsproblem, men så får man väl inte tänka?
Är jag då en bakåtsträvare, en trist distriktsläkare som tror och vet bäst? Nej, sannerligen inte, jag vill verkligen vara med att utveckla vården, se nya möjligheter att effektivisera denna koloss på lerfötter.
Men jag ser samtidigt att prioriteringar ofta råkar hamna litet galet. Följer man utvecklingen inom vården ser vi idag att de flesta kliniker lider stor brist på sjuksköterskor, arbetsmiljön på länets akutmottagningar är under all kritik, det saknas läkare i flera discipliner, inte minst primärvården.
Man kanske måste börja att titta på varför det ser ut på det viset, lön och arbetsmiljö/arbetstider tror jag är mycket viktigare än vad landstingspolitikerna verkar hålla med om, annars kanske flykten till kommunen bland sköterskorna inte varit så stor, eller att läkare byter till intilliggande regioner med betydligt högre ersättning för samma arbetsinsats.
Med en av västvärldens högsta skatter borde det inte vara svårt att peta upp ersättningsnivåerna för sjukvårdspersonal oavsett kategori och på så sätt öka attraktionskraften i regionen som arbetsgivare, då kommer ett ökat antal vårdplatser på köpet och personalen kan sluta i tid och eventuellt fira jul med sin familj, smart va?
Per O Andersson
specialistläkare