Cancervården i Sverige speglar resten av hälso- och sjukvården: hög kvalitet på vården, men köer i väntan på vård. Köerna är givetvis oacceptabla, men eftervården för den som fått en cancerbehandling behöver också förbättras. Framför allt för dem som drabbades av cancer som barn. Här brister det i Östergötland.
Att få besked om en cancerdiagnos är dramatiskt och omtumlande. Det är ett besked som drabbar den enskilde hårt. Men anhöriga, nära och kära drabbas också. Varje år får ungefär 700 föräldrar beskedet att deras barn har en cancerdiagnos. Ett tungt besked för varje förälder. Samtidigt är det viktigt att veta att överlevnadsgraden för barn med cancer ökar.
På nationell nivå har Moderaterna lyft fem punkter som vi menar måste in i en ny nationell cancerstrategi, som så väl behövs.
1. En nationell vårdgaranti för cancervården
Det behövs specifika resurser för att korta väntetiderna inom cancervården kopplat till de standardiserade vårdförloppen.
2. Stärk barncancervården
Behandling av cancer hos vuxna och hos barn skiljer sig till viss del åt. Därför vill vi särskilt prioritera barncancerforskning i nästa forskningsproposition. Bland annat hur vi kan minska sena komplikationer för barn som genomgått cancerbehandling.
3. Fler sjuksköterskor och barnonkologer
Barncancervård är beroende av att Sverige på kort sikt löser den akuta bristen på sjuksköterskor, och på längre sikt utbildar fler barnonkologer. Vi vill därför införa en ny specialistutbildning inom barncancervård.
4. Vården måste finnas hela vägen
Säkerställ att barn med cancer och deras anhöriga erbjuds en rehabiliteringsplan och psykosocialt stöd. Vården måste finnas där hela vägen.
5. Barn och unga vuxna får inte falla mellan stolarna
Moderaterna vill se över förutsättningarna för att patienter i barncancervården som fyller 18 år inte hamnar i kläm vid övergången till den reguljära vuxenvården. Det kan handla om problem vid journalöverföring, bristande kunskaper eller till och med att patienter avslutar sin behandling för att de inte längre orkar.
I Östergötland behöver det särskilt göras ett utvecklingsarbete inom uppföljningen (punkt 4) för de som har haft cancer som barn. I övriga landet bjuds barncanceröverlevare (upp till 25 år) in till uppföljning för att fånga upp eventuella komplikationer. De som står utan detta uppföljningsarbete är de canceröverlevare som behandlats i Östergötland, där ingen uppföljningsmottagning finns på plats ännu. Det måste åtgärdas.
Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att alla cancersjuka skulle få vård inom fyra veckor. Det löftet har brutits. Ett par exempel som belyser detta är att fler än hälften av alla män som drabbats av prostatacancer får vänta mer än 50 dagar på sin vårdinsats. Bara hälften av alla kvinnor med bröstcancer får vård i tid.
En politik som under fem år skapat växande köer i cancervården kommer fortsätta att misslyckas. Det duger inte. Moderaterna prioriterar sjukvården och kommer fortsätta lägga konstruktiva förslag för att utveckla den.
Camilla Waltersson Grönvall (M)
socialpolitisk talesperson
Marie Morell (M)
oppositionsråd i Region Östergötland
Fredrik Sjöstrand (M)
oppositionsråd i Region Östergötland