För andra året i rad är det få elever i Linköpings kommun som söker till estetiska programmet, åtminstone om siffrorna från första ansökningsperioden ligger kvar på samma nivå även efter omvalsperioden. Färre än på riksnivå, och betydligt färre än i grannkommunen Norrköping. Orsakerna till detta är säkert många, men framför allt är det en sorglig tendens ur såväl ett kultur- som ett utbildningsperspektiv.
Estetiska programmet är ett av sex högskoleförberedande program i dagens gymnasieskola. Det är unikt på så sätt att det inte bara ger de vetenskapliga verktyg som eleverna behöver för fortsatta studier, utan i examensmålen betonas också förmågan till eget skapande och kreativt tänkande.
Kreativitet ger möjligheter att förflytta sig i tid och rum, se ur olika perspektiv, hitta lösningar på problem, tänka utanför ramarna. Estetiska uttryck är sätt att förstå, tolka, förmedla och beröra.
Inför gymnasiereformen 2011 presenterade högskolan nyckelord för kompetenser som blivande studenterna behöver ha med sig från gymnasiet. Bland nyckelorden finns just kreativitet, men också ansvarstagande, att belysa frågor ur olika perspektiv, problemlösningsförmåga, digital kompetens, entreprenörskap, tvärvetenskapligt och kritiskt tänkande.
Dessa begrepp, som alla är naturliga i kreativa processer, kan i skolsammanhang också direkt kopplas till framgångsrika lärprocessen där eleverna får kunskaper och utvecklar färdigheter som de också lär sig att använda. Faktakunskaper, kunskaper om samband och processer samt metakognitiva kunskaper som självreflektion och strategier för att lösa olika uppgifter. Färdigheter i form av kognitiva förmågor som att komma ihåg, förstå, använda, analysera, utvärdera och skapa.
Kreativitet är en naturlig metod för problemlösning och därför ett viktigt redskap både för vidare studier och i framtida yrkesliv. Forskning visar en tydlig koppling mellan kreativitet och läs- och skrivinlärning, men också att kreativt skapande utvecklar vetenskapligt, kritiskt och matematiskt tänkande. Det stärker samarbetsförmågan och gör elever positivt inställda till skolan.
Estetiska programmet är på många sätt ett fantastiskt program som ger elever unika möjligheter att växa och utvecklas. Det ger en stabil teoretisk grund, utvecklar förmågan att skapa, uppleva och tolka konst och kultur, ger fördjupad insikt i kommunikation, samexistens och gemensam förståelse mellan människor. Med sin gymnasieexamen får eleverna såväl ett konstnärligt som ett vetenskapligt förhållningssätt.
Alla estetelever går inte vidare till ett yrkesliv inom till exempel film, dans, teater, musik eller konst, men de utvecklar kunskaper, redskap och tankemönster som de har stor nytta och glädje av oavsett vilken väg de väljer i framtiden.