Ett klimatarbete värt att sprida

Linköping bör mer aktivt kunna sprida sitt kunnande till andra länder, skriver Stellan Jacobsson.

Miljöförebild. Låt Linköpings kunnande få större spridning, uppmanar skribenten.

Miljöförebild. Låt Linköpings kunnande få större spridning, uppmanar skribenten.

Foto: pia molin

Debatt2018-01-22 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings arbete med att skapa en koldioxidneutral kommun till 2025 är en ambitiös och lovvärd satsning som jag är övertygad om att de flesta kan stödja.

Klimatfrågan och dess konsekvenser stannar dock inte vid kommungränsen. Kommunen skulle genom mycket begränsade insatser kunna skapa än positivare klimateffekter. Detta genom att ta en aktivare roll i att sprida våra fantastiska lösningar och resultat till andra länder.

Det behövs en strategi där kommunen och dess bolag på ett tydligt sätt prioriterar internationella kontakter och erfarenhetsutbyten, med städer och regioner i andra länder. Därigenom kan våra lösningar inom avfalls- och energiområdet spridas med positiva klimat- och andra miljöeffekter som följd. Samtidigt kan svenska företag öka sin export och skapa en miljöpositiv tillväxt i Sverige.

Genom ett sådant engagemang stärks också bilden av Linköping som en attraktiv kommun att bo och leva i, samt inte minst för etablering av företag inom miljösektorn.

Sveriges resultat inom miljöområdet röner uppmärksamhet från hela världen. En uppmärksamhet som kommer att fortsätta, inte minst då våra lösningar ger tydliga effekter i riktning mot FN:s 17 globala mål för hållbara utveckling som 193 länder ställt sig bakom.

Till övervägande delen har kommunerna i Sverige byggt den infrastruktur i form av anläggningar och system inom avfalls- och energiområdet som varit en förutsättning för Sveriges goda resultat inom området. Kommunerna har därför en nyckelroll, både som referenser och för erfarenhetsutbyten, för att våra lösningar ska kunna spridas och ge globala effekter.

Med en ur ekonomisk synpunkt mycket begränsad insats, där samtidigt svenska företag kan skapa en ny exportsektor, finns inga förlorare!

Jag önskar att flera av de svenska spjutspetskommunerna inom miljöområdet, inte bara Linköping, verkligen tar sitt ansvar och blir aktivare i detta arbete!

Stellan Jacobsson

bitr projektledare i projektet ”Operativ nationell exportfunktion inom avfalls -och återvinningsområdet” inom Resource Strategiska Innovationsagenda