Får kommunen slå ut privata företag?

Finns det ett egenvärde i att kommunala bolag slår ut privata företag? Om inte, bör Tekniska verkens företagsfientliga agerande omgående avslutas. Det skriver Per Ewers, vd för Scandinavian Biogas.

Foto: Fotograf saknas!

debatt2007-02-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunägda Tekniska verken exporterar kommunens biogasteknik med hjälp av ett privat bolag ägt av Stig Holm, Tekniska verkens vd.

I ett märkligt avtal ges Holms bolag tillgång till patent framtagna av kommunägda Linköping biogas. Holm extraknäcker med att sälja biogaskunskap som kommunen byggt upp, ett arrangemang som knappast var menat att hamna under luppen hos Correns grävande journalister.

Kommunens representanter anger att arrangemanget är nödvändigt för att skapa arbetstillfällen. Självfallet är det positivt med arbetstillfällen i biogassektorn, men de flesta av oss har nog svårt att se egenvärdet i att det sker i just kommunalt ägda bolag - särskilt om det blir på bekostnad av nystartade, privata småföretag.

Scandinavian Biogas med kontor i Linköping och Uppsala har på knappt ett år vuxit från tre till nästan 20 personer. Bolaget har nyligen slutit avtal med Kalifornien om utveckling av biogas för fordonsdrift och vi bistår städer i såväl Sverige som Centraleuropa och Asien med effektiv biogasproduktion.

Vårt exempel visar att det går att få igång ny exportindustri inom svensk miljöteknik, med nya arbetstillfällen i såväl Linköping som andra delar av Sverige. Vi gör det på marknadsmässiga grunder, utan stöd från kommunen och utan särskilda avtal med kommunala bolag. Det gör Tekniska verkens agerande och argumentation märklig - särskilt som de nu uppvaktar både regering och EU för att få en ändrad lagstiftning så att de kan agera som ett privat bolag.

Enligt Konkurrensverket får kommuner inte bedriva näringsverksamhet i vinstsyfte och inte bedriva verksamheten så att näringslivet påverkas negativt, man ska följa "självkostnadsprincipen".

Tekniska Verken frångår båda principerna, med ambitionen att ta marknadsandelar från privata företag och långt utanför kommunens område.

Den förra regeringen föreslog i april 2006 att kommuner skulle beviljas undantag från lokaliserings- och självkostnadsprinciperna på avfallsområdet. Riksdagen avslog förslaget med betryggande majoritet. Tekniska verkens agerande sker alltså i direkt trots mot landets lagstiftande församling.

Linköpings ledning inom biogasområdet ska behållas och utökas, i syfte att ge nya arbetstillfällen och bättre bidra till en minskad global klimatförändring. Hur detta ska ske på bästa sätt diskuterar vi gärna med företrädare för Linköpings kommun, men det förutsätter att de inte ensidigt håller det egna bolaget om ryggen. Fortsätter det, finns det till slut ingen privat biogasaktör kvar.

Och då är Sverige en grupp nyföretagare fattigare.

Per Ewers

Läs mer om