Fastighetsägarna: Kommer S-kongressen att trycka på play?

När Socialdemokraterna samlas till kongress sker det i ett kritiskt läge. Bostadsbyggandet är rekordlågt och nyproduktionen av hyresrätter har i princip satts på paus. Fastighetsägarna i Östergötland vänder sig därför direkt till våra kongressombud, i ett öppet brev, skriver Rikard Norman och Björn Lundborg, Fastighetsägarna i Östergötland.

För att vända utvecklingen krävs att fastighetsbranschen ges bättre villkor att förvalta och bygga nya bostäder, skriver Björn Lundborg (till vänster) och Rikard Norman, Fastighetsägarna i Östergötland.

För att vända utvecklingen krävs att fastighetsbranschen ges bättre villkor att förvalta och bygga nya bostäder, skriver Björn Lundborg (till vänster) och Rikard Norman, Fastighetsägarna i Östergötland.

Foto: Rikard W Larsson/Tomas Oneborg/TT/Corren arkiv

Debatt2025-05-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför kongressen presenterar Fastighetsägarna fem konkreta reformförslag som kan vända utvecklingen. Vår förhoppning är att Socialdemokraterna och kongressens lokala ombud från Östergötland trycker på "play" – och ger fastighetsbranschen förutsättningarna att bli ett draglok i svensk ekonomi.

Bostadsbyggandet väntas under 2025–2026 landa på knappt hälften av det faktiska behovet. I landets tillväxtregioner är läget särskilt kritiskt. När människor inte kan flytta dit jobben finns, eller när företag inte kan etablera sig där kompetensen finns, förlorar Sverige både konkurrenskraft och skatteintäkter. En illa fungerande bostadsmarknad påverkar hela samhällsekonomin och därmed även förutsättningarna för att bygga vårt Östergötland 

För att vända utvecklingen krävs att fastighetsbranschen ges bättre villkor att förvalta och bygga nya bostäder. Här är fem reformer som gör stor skillnad:

1. En hyressättning som främjar nyproduktion. Hyresrätten är viktig för rörligheten på arbetsmarknaden, särskilt för unga, studenter och familjer utan eget kapital. Dagens regeltunga och många gånger oförutsägbara system för att sätta hyrorna i nya bostäder gör att många aktörer avstår ifrån att sätta spaden i jorden. De vet helt enkelt inte på förhand om de kan få ekonomi i sina projekt eller inte. Det måste därför bli mer förutsägbart, för den som bygger, vad hyran blir i det färdiga huset. Genom att låta nybyggda bostäder ingå i ett mindre byråkratiskt och mer förutsägbart system kan vi få till ett tillgängligt och mer varierat utbud av hyresbostäder där efterfrågan i dag är stor.

2. Gör det enklare att ställa om byggnader. I många städer är det bostadsbrist samtidigt som byggnader som skulle kunna användas för bostäder är svåra att ställa om på grund av ett snårigt regelverk. Reglerna måste förenklas så att lokaler lättare kan omvandlas till bostäder. Det är resurssmart, kostnadseffektivt och nödvändigt för att skapa levande stadskärnor. I ett föränderligt samhälle krävs mer flexibilitet i hur byggnader används – och mindre byråkrati.

3. Snabbare byggprocesser. I dag tar det ofta flera år från idé till färdigt bostadshus. Den tiden är kostsam och gör att färre projekt blir verklighet. Genom effektivare och förenklade plan- och byggprocesser kan fler bostäder bli till – snabbare och till lägre kostnad.

4. Ränteavdrag som stärker investeringsviljan. Höga kapitalkostnader bromsar nyproduktion. Ett reformerat ränteavdragssystem skulle minska den ekonomiska risken och öka viljan att investera i nya bostäder. När riskerna är hanterbara vågar fler satsa, vilket i sin tur skapar arbetstillfällen och stärker hela samhällsekonomin.

5. Säkerställ rimliga och långsiktiga kommunala taxor. Under förra året steg driftkostnaderna för fjärrvärme, el, avfall och VA med över 13 procent – den största ökningen på 30 år. De höga driftkostnaderna slår direkt. Politiken måste säkerställa en rimlig avgiftningsutveckling inom sektorer där de själva sätter spelreglerna för marknaden. Taxor måste vara förutsägbara, transparenta och ha en ekonomisk hållbar och rimlig utveckling

Fastighetsbranschen vill bygga framtidens Sverige genom fler hyresrätter, jobb och en hållbar tillväxt. Men just nu står alldeles för många byggkranar stilla – trots att behovet av bostadsproduktion är stort. Nu krävs reformer och ett politiskt ledarskap. Kommer Socialdemokraternas kongress att trycka på play?