Sveriges socialminister har utlovat en ny abortlagstiftning, som om den utformas i enlighet med förslaget i betänkandet "Abort i Sverige", innebär att Sverige blir det enda land i EU, där abort utan prövning blir möjligt fram till graviditetsvecka 18.
Enligt betänkandet "Abort i Sverige": SOU 2005:90 är Storbritannien och Nederländerna Europas ledande länder vad gäller abortturism. År 2005 reste 4 244 kvinnor till Nederländerna för att göra abort, detta trots att landet har en mer restriktiv abortlagstiftning än vad Sverige har. Till exempel finns kravet om minst fem dagars vänteperiod mellan läkarbesök och tid för abort.
Av kvinnorna som reste till Nederländerna kom hälften från grannländerna Tyskland, Belgien och Luxemburg och övriga hälften från andra länder, vilka inte specificeras i landets officiella abortstatistik. Av kvinnorna från Tyskland och Belgien genomgick 55 procent respektive 40 procent av kvinnorna en abort i konceptionsvecka 14 eller senare, det vill säga i graviditetsvecka 16 eller mer. För de kvinnor som kom från något annat land genomgick knappt 70 procent en abort i graviditetsvecka 16 eller senare. Motsvarande siffra för kvinnor som bor i Nederländerna är låga 3,8 procent.
Varje år reser cirka 5 500 kvinnor från Irland till England eller Wales för att göra abort. Från Nordirland och Skottland kommer ytterligare 1 500. Från övriga länder i Europa samt resten av världen kom 878 kvinnor år 2005 för att genomgå en abort, där det i 30 procent av fallen var fråga om en abort där kvinnan var gravid i vecka 13-19 och där 10 procent av aborterna till och med skedde efter vecka 20.
SOU 2005:90 klargör att abortresornas mål framför allt är de båda länderna beskrivna ovan. Som synes av statistiken består den till största delen av kvinnor från angränsande länder, där alla exempel visar att det är en kraftig övervikt av just de sena aborterna. Ju längre ifrån man kommer, desto vanligare att aborten sker mycket sent i graviditeten. Då inget av de övriga nordiska länderna tillåter abort utan prövning efter vecka 12, och endast undantagsvis efter vecka 18, kan kvinnor från de länderna säkert vara intresserade av att komma till Sverige för en mycket sen abort som är svår att få utförd i hemlandet.
Sverige har ingen obligatorisk väntetid som i Nederländerna. Sverige har heller inte Englands och Wales tvåläkarsystem, vilket fördyrar en abort. I Sveriges görs aborter på många fler orter än i de fjorton privata abortkliniker som står för 95 procent av alla aborter i Nederländerna och antalet aborter som utförs på privata kliniker i Sverige ökar från år till år. Att då dra slutsatsen att det inte kommer att bli hundratals eller tusentals kvinnor som hellre gör sin sena abort i Sverige än i Nederländerna eller Storbritannien är mycket, mycket märkligt.
Johan Lundell