Teknikföretag svarar för mer än hälften av Sveriges export.
På en global marknad måste teknikföretag kunna erbjuda mer attraktiva produkter och tjänster än sina konkurrenter. För att det ska kunna ske är det viktigt att Sverige är ett attraktivt land att producera, investera och arbeta i. Alternativet är att inhemska och utländska investerare placerar sina pengar någon annanstans. Därför är vår konkurrenskraft avgörande.
Avtal på vårt område måste därför få en starkt norm-erande roll på arbetsmarknaden då andra sektorer därigenom får möjlighet att bedöma vilka framtida arbetskraftskostnader som är möjliga att förena med en sund ekonomisk utveckling.
Hur den pågående avtalsrörelsen slutar får stor inverkan inte bara för de direkt berörda utan resultatet har stor inverkan på svensk ekonomi. Parterna har möjlighet att ta samhällsekonomiskt ansvar genom en ansvarsfull löneökningstakt som kan ge högre tillväxt och därmed ökad sysselsättning och ökat välstånd.
Även om det går bra för industrin finns signaler om en dämpad internationell konjunktur. Dessutom arbetar var tredje anställd eller 100 000 personer i teknikföretag som inte uppvisar tillfredsställande resultat.
Att på central nivå sätta absoluta nivåer för vilka överenskommelser dessa företag ska leva med, är därför fel i sak och riskerar att få förödande effekter på konkurrenskraft och sysselsättning. Det är bland annat mot den bakgrunden vi föreslår så kallade öppningsklausuler, det vill säga rätten att sluta lokala avtal som vid speciella omständigheter avviker från de centrala. Det skulle stärka konkurrenskraften och gynna företag och löntagare.
Sveriges internationella beroende sätter klara gränser för vilka lönekostnadsökningar man kan tillåta sig.
Om vi inte har en funger-ande arbetsmarknad med ansvarsfulla lönekostnadsökningar, kommer många att avstå från att etablera och utveckla företag i Sverige.
Anders Narvinger