Följ upp unga som försökt ta sitt liv

Många självmord går att förhindra och en avgörande insats är att följa upp de som försökt att ta sitt liv, skriver debattörerna.

Att uppföljning inte sker snabbt bryter mot de nationella riktlinjer som finns på området, skriver debattörerna

Att uppföljning inte sker snabbt bryter mot de nationella riktlinjer som finns på området, skriver debattörerna

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2025-07-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många självmord går att förhindra och en avgörande insats är att vården följer upp de som försökt att ta sitt liv. Men i många fall sker inte det i tid. Vi uppmanar regionpolitikerna i länet att prioritera uppföljande vård för att rädda liv.

Ett tidigare suicidförsök är en av de största riskfaktorerna för suicid. Trots det får endast drygt en av tio patienter som vårdats för avsiktlig självskada uppföljande vård av läkare inom sju dagar efter utskrivning. Tiden direkt efter ett självmordsförsök är den mest kritiska tiden, och att uppföljning inte sker snabbt bryter mot de nationella riktlinjer som finns på området. Bland män sker nära var fjärde självmord, som inträffat inom ett år efter utskrivning från sjukhus, de första sju dagarna. Det här visar en analys från Socialstyrelsen. Samtidigt kvarstår den förhöjda risken för självmord, vilket innebär att fortsatt vård är avgörande för att rädda liv. 

Det som gör den bristande uppföljningen särskilt allvarlig är att många som försöker att ta sina liv är unga. Och det rör sig om många människor. Av Nationella folkhälsoenkäten framgår att ungefär 2 300 personer i Östergötlands län uppgett att de försökt ta sitt liv förra året. Drygt 11 000 personer i landet vårdades 2022 i samband med ett suicidförsök eller annan avsiktligt självdestruktiv handling. De flesta var mellan 10 och 29 år. Antalet unga som försöker ta sitt liv har också ökat. Tjejer i åldern 10–17 gör idag flest suicidförsök, och antalet självmord bland kvinnor mellan 20 och 29 har gått upp. 

I den nya nationella strategin för psykisk ohälsa och suicidprevention pekas sjukvården ut som en central aktör. En tredjedel av alla som dör i suicid har en pågående kontakt med den psykiatriska vården. Men alla delar av hälso- och sjukvården behöver ha kunskap om suicidprevention och genomföra insatser. 

De resurser som staten nu tillskjuter skapar ett gyllene tillfälle att täppa till luckor i vårdens insatser för att förhindra självmord. Det kräver att regionerna prioriterar träffsäkra insatser som forskningen visar kan bidra till att rädda liv.

En sådan insats är uppföljning och eftervård vid självmordsförsök. Regionerna behöver säkerställa att uppföljningar görs och att det bland annat upprättas säkerhetsplaner för alla som fått vård för självmordsförsök. De innehåller hanteringsstrategier och kontaktuppgifter som hjälp och stöd till suicidnära patienter. En plan minskar risken för nya suicidhandlingar och bör användas av alla vårdenheter som möter patienter som begått självdestruktiva handlingar. 

Många självmord går att förhindra och vården har en nyckelroll. Vi uppmanar regionpolitikerna i Östergötlands län att rikta blicken mot de konkreta insatser inom vården som har bevisad effekt när det handlar om att rädda liv. Genom att prioritera unga som försökt ta sitt liv finns en chans att minska antalet självmord de kommande åren.