Företagen spelar viktig roll i Linköpings kulturliv

När pandemin släpper greppet vädrar kulturlivet vårluft i Linköping!

Ska Linköping bli en attraktiv stad behöver vi åstadkomma ett vibrerande, dynamiskt och kontinuerligt kulturliv skapat av en mångfald av aktörer, skriver debattörerna.

Ska Linköping bli en attraktiv stad behöver vi åstadkomma ett vibrerande, dynamiskt och kontinuerligt kulturliv skapat av en mångfald av aktörer, skriver debattörerna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2022-03-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss två liberaler med fötterna i företagande och besöksnäringen gläds vi åt att nu se alla satsningar på livemusik och andra kulturupplevelser som görs av restaurang-, nattklubb-, café- och hotellägare runt om i Linköping. Vi längtar alla tillbaka till socialt umgänge och möten med andra människor. 

Ska Linköping bli en attraktiv stad behöver vi åstadkomma ett vibrerande, dynamiskt och kontinuerligt kulturliv skapat av en mångfald av aktörer. Här spelar företagare och företag, stora som små, en viktig roll. Det ger Linköpingsborna mer kulturupplevelser kort och gott för samma skattepeng.

Visit Linköping & Co är ett annat företag, kommunalt ägt, som under hela 2000-talet skapat tusentals kulturupplevelser för Linköpingsborna. Pandemin innebar ett stenhårt slag mot verksamheten som för alla aktörer inom besöksnäringen. Utifrån stålbadet har det kommit tydliga signaler från näringen att Visit fortsatt behöver vara en viktig katalysator för att skapa reseanledningar och besökare till vår stad. Ett viktigt uppdrag framåt för Visit Linköping är också att vara en möjliggörare i att skapa förutsättningar för ovannämnda aktörer som i sin tur vill tillhandahålla mer kultur. 

Samarbetsmodellen är hållbar när en konsert med exempelvis Pernilla Wahlgren fyller Crusellhallen och Konsert och Kongress stänger ner i tid för att uppmuntra publiken att gå vidare ner till andra ställen på stan. Lokala näringsidkare får fler gäster, tjänar mer pengar som bland annat kan läggas på mer konserter och liveunderhållning på sina scener. Vinn-Vinn-Vinn.

Våra liberala principer kring kulturutveckling är enkla utifrån ansvar och roller. Kommuners primära ansvar är att efter förmåga möjliggöra en kulturell infrastruktur. Det betyder att investera i värdeskapande räls och vägar i form av attraktiva kulturscener, besöksmål, museer, torg och mötesplatser, antingen egna eller gärna möjliggöra andras. Kommunens roll kan enkelt beskrivas som en möjliggörare oavsett om det handlar anslag, stöd, bidrag, tillstånd, bygglov eller tillgång till kulturscener och arenor. Här gäller det hitta en rätt balans som möjliggörare så det blir schysta förutsättningar för alla.



Vi välkomnar varmt Lasse Majas Deckarhus till besöksmålet Gamla Linköping och hur kombinationen kultur och det kommersiella banar väg för kulturutveckling i flera dimensioner för en stad som Linköping. Vi inspireras av en affärsmodell som genom differentierad och inkluderande prissättning av biljetter ska ge en vinst där en del återinvesteras i lokal kultur ihop med ett högre syfte att ge barn möjligheter att uttrycka sig kreativt. Det är just den här liberala symbiosen mellan företag och kultur som gör alla till vinnare,  inte minst publik och besökare. 

En kommun kan inte köpa eller planera kultur. Det finns inga genvägar till det äkta och genuina. Kultur skapas av människor och byggs underifrån av och för Linköpingsbor. Företag utgörs av människor. Många företagare i Linköping uppskattar kultur och ser värdet av kultur för konkurrenskraft, inte minst snabbväxande företag på jakt efter unga talanger eller universitetsstudenter med flyttplaner. Kan vi börja se kultur på allvar som ett viktigt konkurrensmedel för att göra Linköping attraktivare i konkurrens med andra städer kommer vi bli en rikare stad i plånboken, själen och hjärta.