Gamla barnsjukhuset lämpligt som museum

Debattören Arend Wallenquist hoppas att alla intresserade stöttar Föreningen Östergötlands Barn i deras strävan att bevara det gamla barnsjukhuset.

Det gamla barnsjukhuset borde vara den byggnad som är lättast att bevara, menar debattören.

Det gamla barnsjukhuset borde vara den byggnad som är lättast att bevara, menar debattören.

Foto: Åke Alvin

Debatt2020-03-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköping är en av få universitetsstäder i landet som saknar ett medicinhistoriskt museum. Tidigare fanns dock på Östergötlands museum en medicinhistorisk avdelning med en intressant och välgjord och av många uppskattad utställning som dock, för cirka 15 år sedan, lades ner när lokalerna behövdes till annat. 

I museet kommer det inte heller efter ombyggnaden att finnas någon plats.

Under många år har jag engagerat mig i frågan om ett medicinhistoriskt museum i Linköping och även suttit med i ett par referens- och arbetsgrupper när jag ingick i Medicinhistoriska sällskapets styrelse där olika museialternativ diskuterats, bland annat på Universitetssjukhuset. 

Då talades det inte om några rivningar utan om en återuppbyggnad av ett par mindre, rivna byggnader, främst läkarvillan, där museilokaler skulle kunna inrymmas, något som aldrig blivit av. 

Lite förvånande är att läsa att Region Östergötland "anser det ologiskt och samhällsekonomiskt oansvarigt att argumentera för att byggnader, som inte ansågs värda att bevaras 2012, nu anses ha bevarandevärde", då man 2012 inte informerat om sina rivningsplaner för allmänheten så att någon kunnat reagera!

Det gamla barnsjukhuset borde vara den byggnad som är lättast att bevara. Den skulle mycket väl kunna användas till ett medicinhistoriskt museum, kanske kombinerat med någon annan verksamhet. I ett stenhus kan samlingarna skyddas på ett lämpligt sätt. Man kan återställa någon sjuksal och möblera upp den med objekt från museets nyligen inventerade förnämliga medicinhistoriska samling.

Östergötland har ju en rik och intressant medicinhistoria med bl.a. Krigsmanshuset i Vadstena, Medevi och många framstående Linnélärjungar (som jag skrivit en bok om 2007). 

Och så har vi naturligtvis Jacob Berzelius, än idag nästan lika världskänd som Linné. Jag vet att det är möjligt att under lämpliga betingelser kunna ställa ut Vetenskapsakademiens nerpackade Berzeliussamling här i staden. Det gamla barnsjukhuset är en sådan möjlighet. 

Och då kan den kompletteras med material ur museets magasinerade samling. Ett medicinhistoriskt museum är värdefullt för sjukvårdspersonal under utbildning, för skolans historieundervisning och - inte minst - som turistmål. Det är viktigt när historielösheten breder ut sig i samhället. 

Jag hoppas att alla intresserade nu stöttar Föreningen Östergötlands Barn i deras strävan att bevara byggnaden som även kan få en viktig funktion som museum. Kanske kan man här hedra Alice Trolles minne vilket man inte lyckats med på annat håll i sjukhusbyggnationen.

Arend Wallenquist