Dubblera Idrottsklivets resurser – få mångdubbelt tillbaka

I stället för glädje och frihet så präglas en del barns sommarlov av ensamhet, oro och utsatthet, skriver debattörerna. 

Förutom rörelse och bättre hälsa skapar idrott en meningsfull fritid medgemenskap, glädje och tillhörighet, skriver debattören.

Förutom rörelse och bättre hälsa skapar idrott en meningsfull fritid medgemenskap, glädje och tillhörighet, skriver debattören.

Foto: Erik Sahlman

Debatt2025-07-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillgången till idrott och föreningsverksamhet ser olika ut beroende på var du växer upp. Vi inom idrottsrörelsen vill inte att det ska vara så. Vi vet att idrott förutom rörelse och bättre hälsa även skapar gemenskap, glädje och tillhörighet – en meningsfull fritid – som är en av nycklarna för att vårt samhälle och vi som individer ska se möjligheter och ha en framtidstro. 

Idrottsrörelsen arbetar aktivt med att främja barn och ungas deltagande i föreningsidrotten. Vår satsning Idrottsklivet är en uppväxling av det arbetet och möjliggörs av medel från regeringen genom ett årligt stöd på 100 miljoner kronor. Syftet är att stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta områden. 

Vår uppmaning till politiken är tydlig: Dubblera Idrottsklivets resurser och ni kommer att få mångdubbelt tillbaka. Ge idrottsrörelsen möjlighet att vara en välkomnande, glädjefylld och trygg plats för fler barn och ungdomar.

För de flesta barn och ungdomar är sommarlovet en nästintill evighetslång tid av bad, glass, skrubbade sommarknän och varma, lite extra sena, kvällar. Känslor av förväntan, glädje och frihet. Dagar av upptåg, kompisar och äventyr. Sommarlov på det sätt som alla barn borde få uppleva men som vi vet inte är alla förunnat. 

För några veckor sedan, när sommaravslutningarnas sång tystnade och skolorna stängde, så minskade vuxennärvaron i många barns liv. I stället för glädje och frihet så präglas en del barns sommarlov av ensamhet, oro och utsatthet. Civilsamhällesorganisationer larmar om barnfamiljer i ekonomisk utsatthet och Polisen varnar för att ensamma barn och unga löper högre risk att rekryteras in i gängkriminalitet under lovet.

I de drygt 60 bostadsområden i Sverige som Polismyndigheten benämner som utsatta områden verkar i dag cirka 350 föreningar från nästan 40 olika idrotter. Genom idrottsföreningarnas lokala förankring sker ett fantastiskt arbete i samtliga områden och verksamheten fortsätter i många fall även under sommaren. 

I polisregion Öst ingår Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län. Här finns enligt Polisens bedömning utsatta områden i Eskilstuna, Linköping, Norrköping och Jönköping. Samtliga dessa områden bedrivs sommarlovsaktiviteter tack vare Idrottsklivet. 

Linköpings Allmänna Simsällskap, LASS, har under sommaren simskola i samarbete med Erikshjälpen. LASS tar hand om simskolan medan Erikshjälpen bland annat stöttar barnen med att ta sig till och från badet. Ett fint exempel på samverkan där föreningar och organisationer drar nytta av varandras kunskap och kontaktnät. RF-SISU Östergötland tillhandahåller dessutom hemsidan borjaidrotta.se där sommaraktiviteter i Skäggetorp, Ryd och Berga finns samlade på en plats. 

När skolan stänger, många fritidsaktiviteter pausas och vuxennärvaron markant minskar då erbjuder den föreningsverksamhet som Idrottsklivet möjliggör en trygg punkt. En plats att bli sedd och hörd på. Ett sammanhang med glädje, utmaningar, gemenskap och delaktighet. Idrottsrörelsen bidrar till en meningsfull fritid, även på sommarlovet. 

Det finns en stor vilja inom idrottsrörelsen att göra mer, att välkomna fler och inkludera fler i föreningsgemenskapen. Vi ser varje dag vilken framtidstro och utvecklingskraft som växer fram i och med det arbete som bedrivs, och måste bedrivas, inom idrottsrörelsen. Men det krävs också långsiktig hållbar finansiering och stabila förutsättningar för att vi ska kunna göra det vi gör bäst.