Ge god utbildning åt polisbilförare

Genom att inte satsa på rejäl utbildning av polisbilförare kan oskyldiga människor komma att drabbas av trafikskador och död. Det skriver JÖRGEN LUNDÄLV och CHRISTER PHILIPSON.

debatt2007-01-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I syfte att öka den interna trafiksäkerheten beslutade polismyndigheten i Västra Götaland som- maren 2006 om en förändrad förarutbildning, som innebar att den orutinerade polis- aspiranten inte tilläts köra polisbil annat än i så kallad tjänsteutövning.

Beslutet ligger väl i linje med krav enligt arbetsmiljölagen och nollvisionen.

Polisområdeschefer och avdelningschefer hade inget att invända mot hinder för den nye polisen att köra brådskande tjänsteutövning eller trängande fall, det vill säga utnyt- tjande av dispens i trafikförordningen om överskridande av hastighetsbestämmelser och körning mot rött ljus.

Under cirka sex månader ges polismannen tillfälle att stegvis genomgå en förarutbildning, där det tredje sista steget ger godkännande för utryckningskörning. Då kan man låta bli att följa gällande hastighetsbestämmelser och under trängande fall kräva fri väg.

När planering och genomförande av den stegvisa förarutbildning påbörjats för de cirka 200 poliserna ifrågasätts oväntat det nyligen fattade beslutet. Av verksamhetsskäl anser man inom polismyndigheten att nya oerfarna poliser utan den erfarne äldre kollegan vid sin sida, ofta till- sammans med lika orutinerad kollega, under pressade och stressade situationer, skall kunna överskrida gällande hastighetsbestämmelser och utnyttja dispensen vid så kallad brådskande tjänsteutövning.

Vad blir facit av detta? Och varför agerar ingen med fast hand över dessa riskmoment?

Genom att inte satsa på en rejäl och gedigen utbildning av polisbilsförare kan oskyldiga människor komma att drabbas av trafikskador och död.

Det behövs fler förebilder inom Polismyndigheten när det gäller att ha förmåga att uppträda professionellt och på ett trafiksäkerhet sätt. Vi har inte råd med svikt i vitala funktioner inom dagens polisorganisation.

Ett långsiktigt och skadepreventivt arbete är arbetskrävande men definitivt något som kommer att ge de allra största vinsterna - en minskning av trafikolyckor och trafikskador.

Att inte agera nu är detsamma som att samtycka till dagens system och därmed är man också moraliskt och etiskt medansvarig för de svåra följder som kan komma att uppstå vid nästa krasch, när den inträffar.

Jörgen Lundälv

Trafikskadeforskare vid Göteborgs universitet

Christer Philipson

Trafiksäkerhetssamordnare vid Polismyndigheten i Västra Götaland

Läs mer om