Gör Kindahus till bolag

Via politiken kan man förändra den nuvarande ordningen, skriver Mats Eklund och Anders Vaernéus, Rimforsa.

Debatt2015-11-18 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Marknaden är inte beredd att betala", Lars Wiström och Per Cedervall, Kindahus, 12/11.

Lars Wiström, ordförande, och Per Cedervall, vd, försöker förklara varför stiftelsen Kindahus är tvungna att göra som de gör. Den ovilja till utveckling som vi refererade till i vår ursprungliga artikel illustreras väl av repliken.

Vi vänder oss både till stiftelsen och politiken i Kinda kommun. Via politiken kan man förändra den nuvarande ordningen vilket redan har skett i de allra flesta kommuner. Bostadsstiftelser har omvandlats till bolag där kommunerna styr med ägardirektiv och utövar en aktiv bostadspolitik med fokus på hela kommunens intressen. Det finns bara cirka 25 kommunala bostadstiftelser kvar medan de kommunala bolagen är tio gånger flera. Politiken i Kinda kan genomföra detta, dela upp och sälja delar av bostadsbeståndet för bättre dynamik. Ett kommunalt bolag med bostäder och teknisk service, som till exempel kan utveckla fjärrvärmelösningar, kan samtidigt skapas.

Wiström och Cedervall är tvärsäkra på att efterfrågan saknas och att marknaden inte är beredd att betala de hyror som krävs vid nyproduktionen. Ett rimligare svar är att det finns osäkerhet om vad marknaden är beredd att betala eftersom det knappt har prövats. Tolv lägenheter som nyligen byggts i Rimforsa räckte inte till de som ville bo där. Men, framtidens Kindabor är inte bara de som bor där i dag. Eftersom Rimforsa är en del av en expansiv storstadsregion där man kan bo sjönära i attraktiv miljö 25 minuters bilresa från Mjärdevi och Linköpings universitet är det rimligt med nybyggnation.

De ekonomiska transaktionerna mellan kommunen och stiftelsen är inte reglerade eller transparanta och det finns inte något formellt beslut som stödjer detta upplägg. Frågan kvarstår: Varför ska Kinda kommun vara borgenär om det inte behövs eftersom Kindahus tillgångar är så högt värderade och att Kindahus ändå måste betala en avgift för borgensåtagandet för att neutralisera gynnandet jämfört med privata aktörer?

Politiker i Kinda – vad väntar ni på? Vill ni satsa på den nedåtgående eller uppåtgående spiralen?

Mats Eklund

Anders Vaernéus

Läs mer om