Såhär ett drygt år innan valet har skattehöjningarna skruvats upp till max. Speciellt riktas udden mot arbete och företagande.
Jobb och tillväxtskapande sker i stor utsträckning i små bolag. Fyra av fem nyanställningar sker i företag med färre än 50 anställda. I Östergötlands län handlar det om drygt 38 500 företag, som står för 27 procent av de kommunala skatteinkomsterna i länet, enligt en kartläggning från Företagarna. Det borde därför vara angeläget för regeringen att skapa ett så gynnsamt företagsklimat som möjligt, men istället har företagens skattebörda hittills ökat med 30 miljarder under mandatperioden.
Nyligen presenterades regeringens och Vänsterpartiets senaste påfund: att förmånsbeskatta de personer som via jobbet har en privat sjukvårdsförsäkring. Detta slår hårt mot företagare, och alldeles speciellt småföretagare. I mars presenterade regeringen också en revidering av förslaget till höjd entreprenörsskatt (3:12-reglerna). Det nya förslaget skulle innebära viss mildring jämfört med utredningen, men det betyder inte att det är bra. Skatteskärpningar på nära 3 miljarder och kraftig försämring för fåmansbolagens möjligheter att bedriva verksamhet kvarstår.
Istället för att försvåra möjligheterna att driva företag – något som kommer att påverka såväl arbetsmarknaden som ekonomin i såväl Östergötland som resten Sverige – borde regeringen sänka skatterna på arbete. Ett avskaffande av värnskatten och den statliga inkomstskatten är enligt aktuella beräkningar självfinansierande och skulle samtidigt göra minska behovet av rigida regelverk kring fåmansbolag. Att istället beskatta risktagande, utbildning och arbete ännu hårdare för ännu fler är inte bara orättvist, utan också usel politik. Regeringen driver tillsammans med Vänsterpartiet en omvänd arbetslinje som gör oss alla fattigare.
Sofia Linder
chefekonom Skattebetalarna