Vi kan till exempel läsa att man inte väljer att förlänga avtalet med Attendo hemtjänst efter att frågetecken uppstått kring företagets fakturor, inga andra skäl har presenterats. Samtidigt har vi även kunnat läsa hur både personal och brukare undrar var dialogen tagit vägen?
Varför är det ingen från kommunen som har kommit ut och lyssnat på medarbetare och kunder innan detta beslut fattades? Då ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden, Jonathan Hermansson (S), inte ville ta emot medarbetarnas namninsamling så mottog Liselotte Fager (KD) den i hans ställe. Även ett tjugotal brukare har uttalat sig i Corren där de med mycket talande ord förklarar hur de tidigare, med kommunen som utförare, inte blev sedda av personalen.
Vi kristdemokrater förstår naturligtvis vikten av uppföljning så att inget fusk kan förekomma men den privata sektorn har, trots sina brister, en viktig roll att spela i att hålla äldreomsorgen flexibel och innovativ. Privata utförare har tvingats vara mer anpassningsbara och lyhörda för de äldre och deras anhöriga. Hur ser det förresten ut med kommunens egna utförare? Kontrollerar kommunen verkligen sig själv så till den grad att alla fakturor stämmer till punkt och pricka? Linköpings kommun har samverkan med idéburna organisationer inom en rad olika områden, detta gäller även utförare inom äldreomsorgen. Nu när S+M-styret valt att inte förlänga avtalet med Attendo som utförare av trygghetsboenden, hemtjänst och hemsjukvård i området sydväst anser vi kristdemokrater att det är av yttersta vikt att vi även överväger idéburna organisationer när vi planerar för ny utförare.
Förmågan att hitta nya vägar till kompetensförsörjning inom äldreomsorgen är avgörande för att klara den demografiska utmaningen som vi står inför. Många Linköpingsbor frågar sig varför inte S+M-styret tar itu med de grundläggande problem som finns inom kommunal äldreomsorg? Socialdemokraterna verkar tycka att frågan i grunden handlar om ideologi och deras koalitionspartner (M) verkar ha kapitulerat helt och hållet i frågan.
Man skulle kunna få intrycket av att S+M-styret har utsett en syndabock för allt som går snett inom äldreomsorgen i vår kommun – privata utförare. Detta är en farlig väg att gå anser vi, eftersom det innebär att vi inte får möjlighet att lösa de strukturella problemen. Förslaget att ersätta privata utförare med en kommunal modell ignorerar både de kvalitetsproblem som redan finns inom den kommunala äldreomsorgen och de fördelar som en mångfald av aktörer på marknaden kan medföra. På Socialstyrelsens webbplats ”Äldreguiden” kan man jämföra utförare inom äldreomsorgen i alla Sveriges kommuner. Här ser vi inga tecken på att kommunal verksamhet skulle vara bättre än privat.
Vi kristdemokrater menar att våra äldre förtjänar bättre. De förtjänar en äldreomsorg som erbjuder valfrihet, god kvalitet och en flexibel service. Om S+M-styret verkligen vill förbättra äldreomsorgen i Linköping måste de börja ta ansvar för de strukturella problem som finns inom äldreomsorgen och inte bara ge sig på privata aktörer som ett sätt att dölja sina egna misslyckanden. Den verkliga vägen framåt är att arbeta för en äldreomsorg där både offentliga, privata och idéburna aktörer samarbetar för att ge våra äldre den omsorg och respekt de förtjänar!