Koppla bort dig på semestern

Vi behöver tid för återhämtning under semestern, men det är svårt när det moderna arbetslivet ger oss möjligheten att arbeta dygnet runt, menar Malin Engström.

Semestern ska vara en tid för avkoppling och återhämtning, skriver Malin Engström.

Semestern ska vara en tid för avkoppling och återhämtning, skriver Malin Engström.

Foto: Wong Maye-E/TT

Debatt2018-06-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Semestern ska vara en tid då du själv kan välja hur du vill spendera din tid, vilka aktiviteter, utflykter och särskilt i vilken sinnesstämning du vill befinna dig i.

Sommartid betyder semestertid för de flesta av oss. En långsam, längre sammanhållen ledighet. En tid för avkoppling, återhämtning och en stund du ska vara med dina nära och kära. Det är så det är tänk att vara. Men är det så det är? Kanske har vi aldrig har jobbat mer på vår semester än vad vi gör nu.

Det moderna samhället ger oss möjlighet att jobba dygnet runt. Var som helst och hur mycket som helst. I soffan, på dotterns fotbollsträning, till morgonkaffet eller i sängen när du öppnar ögonen på morgonen. Så ser vardagen ut för många tjänstemän i privat sektor idag. Att koppla av och ladda batterierna i en sådan vardag är svårt. Att ständigt vara uppkopplad mot jobbet har effekter. Psykisk ohälsa är i dag en folksjukdom och vi behöver lära oss att koppla bort oss själva från jobbet.

Någon gång måste vi få känna att vi kan styra över känslan att arbetsgivaren alltid kan nå oss. Att vi inte kan kontaktas precis när och hur som helst. Semestern måste få vara en period då du själv ska välja hur du vill spendera din tid, vilka aktiviteter du väljer och vilken sinnesstämning du vill vara i. Du har rätt till en ostörd fritid och på semestern ska du vara ledig. Ledig betyder ostörd.

Den enskilt största faktorn för sjukskrivningar är hög stress i kombination med bristande återhämtning. De privata tjänstemännen i Östergötland samlade tillsammans ihop hela 57 000 övertidstimmar per vecka under 2017, enligt en rapport från Unionen. Och nästan 6 timmars övertid i veckan skrapar var sjätte tjänsteman ihop i länet. Det är inte hållbart. Men det är verkligheten. Vi måste få tid till återhämtning för att må bra och semestern är en mycket viktig del av den återhämtningen.

Därför är det viktigt att det finns en tydlighet i vad som förväntas både från arbetsgivare och från kollegor. Mitt förslag är att ni gemensamt på arbetsplatsen tar fram en mejl- och mobilpolicy. Den ska tydliggöra när man förväntas vara tillgänglig på mejlen och när jobbmobilen ska vara påslagen. Försök sedan att träna på din otillgänglighet. Prova att koppla bort dig själv en stund. Det är du värd. Koppla ner, koppla ur och koppla av.

Till sist vill jag önska dig en lugn semester på en otillgänglig öde ö utan täckning.

Malin Engström

Regionchef, Unionen Öst