Storgatans nya gågata invigs under pompa och ståt. S+M-styrets ansvariga politiker ler i solgasset. Bara runt hörnet bakom avspärrningarna längs Sankt Larsgatan är det ingen klang och jubelsång. Ombyggnationen av Trädgårdstorget har drabbat flera butiks- och restaurangägare hårt. Småföretagaren Maryam som driver City Tobak säger till Corren att hon känner oro över att inte kunna betala sina räkningar.
Vi är många Linköpingsbor som ser fördelarna med en attraktiv och växande stad. Men vi ser också utmaningarna med att gå från Grävköping till Framtidstaden. Därför förväntar vi oss följande:
1. Uppgrävda och avstängda vägar görs samordnat och synkat inom och av kommunen.
2. Det som utgör problem kommuniceras tydligt, sakligt och respektfullt till medborgarna.
3. Välgrundade konsekvensanalyser görs utifrån alla berörda grupper och mildrande åtgärder sätts in direkt.
Inför ombyggnationen av Trädgårdstorget står det klart att småföretagarna missades i konsekvensanalysen. Efter Correns artikel om akuta läget för småföretagarna säger kommunens företrädare att en vepa nu ska sättas upp med information om att det finns öppna restauranger och butiker bakom avspärrningarna. Problemet är ju att det redan gått en period med förlorade intäkter. En vecka för en kommun är måndag till fredag. En vecka för en småföretagare kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.
Det kunde ha varit en engångsföreteelse. Men problemet är ju att ansvarig politiker i S+M-styret vid flera tillfällen fått pudla och reparera i efterhand kring småföretagarfrågor när media, oppositionen och inte minst Linköpingsborna reagerat. Mickeys Strandcafé, La Kantarell, nyligen ristippen vid Vreta Kloster Bryggeri och nu Trädgårdstorget. Listan är lång och riskerar att bli längre.
Linköpings kommun har en mycket kompetent organisation för stadsplanering som ska balansera många perspektiv. Därför är det styrande politikers ansvar att visa tydlighet och prioritering om småföretagarna inte ska glömmas bort. Liberalerna föreslog förra året i kommunfullmäktige att alla tjänstepersoner i Linköpings kommun med direkt eller indirekt kontakt med företagare skulle få en utbildning i företagskunskap och företagares villkor. Det är en av åtgärderna som organisationen Företagarna föreslår en kommun som genuint vill bygga en företagarvänlig kultur som genomsyrar hela organisation. S-M-styret röstade nej, högst troligt utifrån politisk prestige hos två maktpartier med olika ideologier och synsätt på småföretagare.
För oss i Liberalerna är det självklart att alla som tar beslut som påverkar företag i Linköping vet bland annat att:
1. Små och medelstora företag står för 4 av 5 jobb i Sverige.
2. Småföretag i Linköping står för 23 procent av de kommunala skatteintäkterna.
3. Om företag inte får in intäkter kan de inte betala hyra eller löner till anställda.
4. Småföretagare måste lägga mycket av sin tid på att följa regler och lagar, som ofta är alltför krångliga.
5. Småföretagare måste oftast arbeta hårt. Att anställa en eller flera är en mycket stor ekonomisk risk.
Tack alla småföretagare för att ni starkt bidrar till vår välfärd och livskvalitet i Linköping!