L: Nu får det vara nog – vår skyldighet att satsa på skolan

Genom att lokaleffektivisera och flytta in anpassad grundskola och gymnasieskola på ALG är ni på god väg att rasera en så grundläggande samhällsinstitution som Anders Ljungstedts gymnasium som yrkesskola, skriver Åsa Wennergren (L) och Susanna Kellgren Lundberg (L).

Det är viktigt att inriktningen plåt finns kvar inom gymnasieskolans ram och inte endast som vuxenutbildning, skriver Åsa Wennergren (L) och Susanna Kellgren Lundberg (L).

Det är viktigt att inriktningen plåt finns kvar inom gymnasieskolans ram och inte endast som vuxenutbildning, skriver Åsa Wennergren (L) och Susanna Kellgren Lundberg (L).

Foto: Dennis Petersson/Corren arkiv

Debatt2025-05-13 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Läraren i Linköping: Jag har fått nog – behandlas som skräp" (9/5) och debattartikeln "Lärarstudenten: Vill Linköpings kommun ha lärare i framtiden?" (8/5):

Vi läser insändare i Corren om hur lärare beskriver sin arbetssituation och hur ordförande i Sveriges lärarstudenter riktar kritik mot kommunen. Detta gör oss både upprörda och ledsna. 

Under vår tid som skolpolitiker, lärare och rektor i snart 30 år har vi aldrig varit med om liknande. Lärare som fått nog, förskolelärare som inte orkar mer, föräldrar som är oroliga och lärarstudenter som inte längre tror på sitt yrkesval. Rubrikerna är många. Sedan Socialdemokraterna och Moderaterna tog över styret i Linköping har förskolan, grundskolan och gymnasieskolan drabbats av kostnads- och lokaleffektiviseringar. Nedläggning av förskolor, grundskolor, gymnasieskola och omfattande lokaleffektiviseringar på Anders Ljungstedts gymnasium (ALG). Detta har lett till en försämrad arbetsmiljö för personalen vilket vi också kan se i antalet sjukskrivningar som ökat inom skolan. 

När skall detta få ett slut och hur bra går detta ihop med det som S+M skriver i sin budget? ”En framgångsrik förskola och skola bygger på att personalen ges förutsättningar att göra sitt jobb”. En genomförd skolgång är det bästa skyddet mot att hamna fel i livet”. För närvarande ökar antalet elever som inte är behöriga till gymnasieskolan. 

Vi Liberaler värnar om eleverna och skolans personal och vill att undervisningstiden skall regleras och att det finns tid till för- och efterarbete. Därför vill vi att lärarnas arbetstider skall lösas i avtal med SKR. Vi vill satsa på skolan så att fler väljer läraryrket i framtiden. I förskolan behöver barngrupperna minskas och förskollärarna behöver mer planeringstid. Med Lotta Edholm som Sveriges skolminister återställer vi nu det som i dag inte fungerar i förskolan och skolan.  

Ni i styret har under er tid ägnat mycket tid åt att arbeta med trygghet, vilket är bra men för er verkar trygghet enbart handla om ordningsvakter, kameror och förbud. Men var finns tryggheten i skolan? Hur vore det om ni ägnade lika mycket tid och resurser åt att förbjuda nedskärningar i skolan som ni ägnat åt att förbjuda tiggeri?

Ni säger att ni vill stärka yrkesprogrammen. Genom att lokaleffektivisera och flytta in anpassad grundskola och gymnasieskola på ALG är ni på god väg att rasera en så grundläggande samhällsinstitution som Anders Ljungstedts gymnasium som yrkesskola. Men den kostnaden blev nog tyvärr dyrare är vad ni tänkt er när vi nu tittar på ALG:s vikande söksiffror. Men friskolorna är i alla fall glada med tanke på det uppsving de fått av sökande till yrkesprogram. Hur var det nu med Socialdemokraternas syn på friskolor? Vem kunde ana att ni sossar skulle stå bakom en sådan politik? 

Hela Skolsverige konstaterar att vi måste satsa på yrkesutbildningar då det redan nu råder arbetskraftsbrist inom många branscher. Enligt senaste rapporten från branschorganisationen tänker ni nu också lägga ner plåtutbildningen på ALG på grund av att för få elever söker. Vi Liberaler anser att ni i styret har ett stort ansvar för att säkra upp kompetensförsörjningen vilket innebär att ni bland annat måste höja programersättningen, något som ni tidigare gjort för andra program på andra skolor som fått för få sökande. Det är viktigt att inriktningen plåt finns kvar inom gymnasieskolans ram och inte endast som vuxenutbildning. 

Anders Ljungstedts gymnasium grundades 1824 och är en skola med en värld av möjligheter, en skola vi Linköpingsbor kan vara stolta över. Det är vår skyldighet som politiker att satsa på skolan och ge den rimliga förutsättningar att växa som yrkesgymnasium.