Att känna en trygghet i vardagen borde vara en självklarhet för alla människor, men så är inte fallet. Det finns fortfarande människor i Sverige som inte vågar visa sin kärlek öppet, som kollar sig över axeln varje gång de rör sig utomhus efter att mörkret fallit in.
I dag är det alla hjärtans dag och kärlek hyllas överallt i vårt avlånga land. Vi Moderata Studenter tycker att oavsett läggning så borde kärlek vara en självklarhet lika väl som en mänsklig rättighet. För att detta ska bli möjligt måste vi ta tydliga ställningstaganden för frihet och lika rättigheter. Friheten att utforma sitt eget liv är en grundläggande mänsklig rättighet, där är sexualitet och könsidentitet inräknat.
Sverige har kommit en lång bit på vägen när det gäller att garantera HBTQ+-personers rättigheter, men vi har trots det en lång väg kvar att gå innan vi har uppnått ett jämlikt samhälle. Det är av största vikt att arbetet för individuell frihet fortsätter och inte glöms bort.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) visar på en oroande situation för unga HBTQ+-personer. Var femte homo- eller bisexuell person i åldern 16 till 25 år har utsatts för våld från närstående vuxen. Många upplever diskriminering, mobbning, kränkningar och känner sig osynliggjorda i samhället. Det enda stället transsexuella är överrepresenterade i är självmordsstatistiken. Det finns ett tydligt samband mellan unga HBTQ+-personer och psykisk ohälsa, detta måste få ett slut.
Kränkningarna förekommer inte bara ute bland ungdomar eller i hemmet, utan även inom myndigheter. De unga HBTQ+-personer som lider av psykisk ohälsa och vågar söka hjälp riskerar att mötas av kränkande behandling även bland utbildad sjukvårdspersonal. Det ska vara en självklarhet att bli bemött med respekt, ifrågasättande frågor om könsidentitet är aldrig okej. Vården ska innebära trygghet och få fler att våga söka hjälp, inte motverka det genom oförståelse och fördomar. Det finns i dagsläget inget krav på HBTQ+-kunskaper för att kunna få en examen inom sjukvård. Det anser vi bör ändras och ett större fokus behöver läggas på att öka kompetensen bland sjukvårdspersonalen rörande HBTQ+-frågor.
Vi ska inte heller glömma den kanske viktigaste kärleksrelationen – kärleken till sig själv. Att få kunna vara den man är, bli accepterad och synliggöras i samhället är viktigt för att få sin identitet bekräftad.
Gå ut i dag och fira kärleken. Stå upp för allas kärlek och att kärleken inte uttrycks på ett homogent sätt. Säg ifrån till diskriminering och stå upp för allas frihet och jämlikhet. All kärlek är bra kärlek.
Frida Löfgren,
styrelseledamot MST Linköping
Louise Lago,
andra vice styrelseordförande MST Linköping